

LEHTIKUVA
PS-valtuutettu Vallin Tamperelainen-lehdessä: Metropoliksi pyrkiminen tulee kalliiksi veronmaksajille – “Kaupungilla ilmeinen johtajuusongelma”
Edellisen pormestarin aikana Tampereella alkoi vimmainen rakentaminen ja investoiminen. Velkarahaa on kylvetty mitä mielikuvituksellisimpiin hankkeisiin. Kallispalkkaisten konsulttien säestyksellä on julistettu, että Tampereesta tehdään ”metropoli”, kirjoittaa perussuomalaisten Tampereen kaupunginvaltuutettu Veikko Vallin Tamperelainen-lehden kolumnissaan.
-Käytännössä se tarkoittaa, että Tampereesta pyritään tekemään Helsinki. Nopeasti. Maksoi mitä maksoi. On saatava tunneleita, ratikoita, areenoita, parkkiluolia, maauimaloita ja museoita, ja kaikki heti. Velaksi tietenkin, koska kaupungin kassassa ei ole rahaa kuin alle kuukauden käyttömenoihin.
– Koko 2010-luvun Tampere on jo elänyt velaksi, vaikka meillä on viiden suurimman kaupungin korkeimmat veroprosentit. Tampere siis verottaa kaupunkilaisia enemmän kuin muut suuret kaupungit, mutta rahamme eivät silti riitä. Jossain on jotain vikaa.
Tampere tekee miinusta vuodesta toiseen
Vallinin mukaan helppo selitys kuuluu, että ”ne valtionosuudet ja kansainväliset suhdanteet”.
– Se selitys ei ole uskottava, koska muut Suomen suuret kaupungit pärjäävät tässäkin olosuhteessa. Vain Tampere tekee miinusta vuodesta toiseen.
– Yrityselämässä jatkuva tappion tekeminen tarkoittaa huonoa johtajuutta. Kaikki muu on selittelyä. Mielestäni asia on samoin myös suurissa kaupungeissa. Jos kasvavaa kaupunkia pitää jatkuvasti velkaannuttaa, on strategiassa jotain vikaa, kaupunginhallituksen jäsen Vallin huomauttaa.
Rahojen riitettävä lakisääteisiin palveluihin
Uusi kaupunginhallitus on palkannut konsultit laittamaan Tampereen talouden tasapainoon.
– Oma osaaminen ei riitä. Myös johtajuusongelma on ilmeinen. Tamperetta johtavat konsultit taustalta. Vihervasemmiston suunnalta useimmin kuulemani laiska ratkaisu talouden tasapainottamiseen kuuluu ”nostetaan veroja”, Vallin ihmettelee.
– Miten taloutta sitten tasapainotetaan viisaasti? Ensiksi pitäisi katsoa, että rahat riittävät lakisääteisiin palveluihin. Mistään mikä liittyy kaupunkilaisten terveyspalveluihin, ei pitäisi leikata.
Kaikkia ei-lakisääteisiä menoja tarkasteltava kriittisesti
Vallinin mielestä ylisuuria investointeja, kuten ratikan kakkososaa, tulisi siirtää 5–10 vuotta.
– Tampereen kasvua voidaan palvella myös edullisemmalla bussiliikenteellä, kunnes saamme käyttökokemuksia ratikan ykkösosasta. Nyt näyttää siltä, että ratikasta on tulossa 15 miljoonan euron vuotuinen pysyvä kivireki veronmaksajien vedettäväksi.
– Kolmanneksi, kaikkia ei-lakisääteisiä menoja pitäisi tarkastella kriittisesti. Tukia ja avustuksia tulisi leikata ja byrokratiaa keventää, vaikka ne olisi vuosien varrella kuinka betonoituja. Yksi selkeä puolen miljoonan euron säästökohde on apulaispormestarien virkojen lakkauttaminen. Poliittisia suojatyöpaikkoja ei pitäisi Tampereella olla yhtään veronmaksajien rasitteena, Vallin toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tony Halmeen väkivahva tukimies Veikko Vallin palaa juurilleen – liittyy Tampereen PS:n valtuustoryhmään
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.