

Matias Turkkila
Puhetta johtamaan – Maria Lohela
Onko Maria Lohela eduskunnan historian nuorin puhemies?
– Enpä tiedä enkä ajatellutkaan ikää enkä aiempia puhemiehiä – minä katsoin pätevyyttä ja ryhmä harkitsi näin! Me valittiin pätevä nainen, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi eduskunnan uuden puhemiehen nimen tultua vihdoin julkisuuteen.
Maria Lohela on toisen kauden kansanedustaja ja eduskuntaryhmänsä ensimmäinen varapuheenjohtaja, mutta puhemieheksi harvinaisen nuori, vasta 36-vuotias. Hän on Suomen itsenäisyyden ajan kolmanneksi nuorin puhemies.
Lauri Kristian Relander nousi puhemieheksi 35-vuotiaana. Vuosi oli tuolloin 1919, ja kuusi vuotta myöhemmin hänet valittiin tasavallan presidentiksi. Kullervo MAnner valittiin vuonna 1917 puhemieheksi. Hän oli tuolloin 26-vuotias.
Lehdistön arvaukset eivät osuneet kohdalleen
Julkisuudessa soviteltiin tehtävään monia eri nimiä, mutta lehdistö osui jälleen pieleen. Sampo Terho ehti torstaiaamuna jo kieltäytymäänkin tehtävästä aamu-TV:n haastattelussa, kun hän haluaa osallistua päivänpolitiikan tekoon, kun puhemies asettuu sen yläpuolelle.
Maria Lohela on Turusta, mutta juuriltaan pohjalainen, käynyt koulunsa Nivalassa ja opiskellut Turussa humanististen tieteiden kandidaatiksi pääaineenaan englannin kieli ja sen kääntäminen.
Lohela arvioi itse, että hänen kielitaitonsa, englannin lisäksi ruotsi ja saksa, ovat vaikuttaneet hänen valintaansa, sillä puhemiehen tehtävään kuuluu paljon kansainvälistä edustamista. Hän on myös asunut ulkomailla, missä englannin kielen osaaminen on syventynyt: vaihto-oppilaana Yhdysvaltain Oregonissa ja opiskeluaikana Irlannin länsirannikolla ja Dublinissa.
Tärkein tausta löytyy kielitaidon ohella kuitenkin eduskuntatyöstä: Lohela on toiminut eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa ja parlamenttien välisen IPU:n puheenjohtajana. Vaalien jälkeen hänet ehdittiin valita jo ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi Timo Soinin jälkeen.
Tasapuolinen puhemies
Millaisen puhemiehen eduskunta saa?
– Tietysti puhemiehen pitää olla tasapuolinen, Lohela totesi.
Entä millainen kokemus hänelle itselleen jäi viime kaudella, jos ei joskus saanut puheenvuoroa puhemieheltä? Monet edustajat valittivat siitä, usein naiset ja perussuomalaiset laajemminkin.
– On ollut sellaisiakin muistikuvia, minulta löytyy ymmärrystä heillekin, jotka kokevat etteivät ole puheenvuoroa saaneet, Lohela aprikoi.
Lohela sanoi, ettei valinta ollut aivan yllätys. Häneltä oli sitä kysytty ja hän sai pohtia, onko hänellä tehtävään sopivia ominaisuuksia. Hän arvioi sitten niitä olevan ja kykenevänsä oppimaan vaadittavat asiat ja taidot.
– Lisäksi minulla on oman eduskuntaryhmäni tuki, hän sanoi.
Valinnan teki siis puheenjohtaja Soini, joka esitteli Lohelan ryhmälle, joka keskusteli asiasta ja hyväksyi valinnan yksimielisesti.
Rohkea valinta entiseltä ukkopuolueelta
Yllättikö yksimielinen valinta ryhmän täydellisesti, varapuheenjohtaja Jussi Niinistö?
No ei – hän on hyvä valinta – ja rohkea ja moderni valinta, kun perussuomalaisia on moitittu ukkopuolueeksi. Valinta tapahtui yksimielisesti, kun Soinin hänet ensin esitteli, perusteli esitystään ja siitä porukalla keskustelimme.
– Me ymmärsimme, että Lohela, joka osaa englantia ja ruotsia hyvin ja muitakin kieliä hyvin, on juuri oikeanlainen valinta puhemieheksi. Kaikkein tärkeintä oli Lohelan kansainvälinen kokemus Parlamenttien välisen liiton IPU:n Suomen ryhmän puheenjohtajana sekä jäsenenä ulkoasiainvaliokunnassa sekä perussuomalaisten valiokuntavastaavana.
– Kansainvälinen puoli on hänellä hyvin hallinnassa ja hän on myös luonteeltaan hyvin sovitteleva, mikä sopii mainiosti puhemiehen tehtävään, jossa toimitaan eri puolueryhmien kanssa päivänpolitiikan yläpuolella, Niinistö arvioi.
Ensi viikolla uusi valintakierros
Ville Vähämäki kertoi, ettei Lohelan valinnasta tullut mitään väittelyä, kun Soini hänet esitteli.
– Minä ja muutama muukin piti kannatuspuheenvuoron, kukaan ei esittänyt toisenlaista ratkaisua. Valinta oli yksimielinen, Vähämäki kertoi.
29.5.2015 Juttua muutettu – Lohela on eduskunnan kolmanneksi nuorin puhemies.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.