Perussuomalaisten kansanedustaja Maria Lohela on valittu eduskunnan puhemieheksi. Hän sai vaalissa 127 ääntä.

Lohela luki välittömästi vaalin jälkeen juhlallisen vakuutuksen ja siirtyi puhemiehen korokkeelle kätellen väliaikaisena puhemiehenä toimineen Ben Zyskowiczin (kok.).

Lohela luki heti kiitospuheen, jossa hän kiitti saamastaan luottamuksesta ja lupasi tekemään yhdessä varapuhemiesten kanssa kaikkensa, että eduskunta voi hoitaa tärkeän ja vastuullisen tehtävänsä parhaalla mahdollisella tavalla.

– Maailma ympärillämme, lähempänä ja kauempana, ei ole yksinkertaistunut, vaan monimutkaistunut. Se tuo eteemme pulmia ja haasteita, jotka on kyettävä ratkaisemaan, joskus nopeasti. Siinä meitä auttaa rohkeus, avoimuus ja periksiantamattomuus, Lohela aprikoi.

”Kansanedustajat ovat
paljon vartijoina”

Hän totesi, että uusi hallitus on laatinut ohjelman, jolla se pyrkii kääntämään maamme parempaan suuntaan. Hallitus tuo ratkaisunsa eduskunnan pohdittavaksi ensi viikolla.

– Opposition ainutlaatuinen ja merkityksellinen rooli on vastata siihen omilla ideoillaan ja esityksillään. Täysistuntosali on pohdiskeltujen, perusteltujen ja spontaanienkin sanojen ja ajatusten ilmaisukenttä, jossa ei ole vääriä mielipiteitä.

– Kansanedustajat ovat paljon vartijoina. Kansanedustajat päättävät yli viittä miljoonaa ihmistä koskevista asioista. Ottakaamme työ vakavasti ja olkaamme sen arvoisia. Kunnioitetaan toisiamme, sillä jokaisen panos yhteisten asioiden ajamisessa on tärkeä, Lohela korosti.

Puhemiesäänestyksessä ääniä saivat perussuomalaisista myös Arja Juvonen (10), Pirkko Mattila (4), RitvaKike” Elomaa (1), Toimi Kankaanniemi (1), Lea Mäkipää (1), Maria Tolppanen (1) ja Vesa-Matti Saarakkala (1).

Tyhjää äänesti 47 kansanedustajaa, mm. kaikki SDP:n edustajat, jotka protestoivat ryhmäjohtaja Antti Lindtmanin mukaan sitä, ettei puhemiehistöön tullut yhtään opposition edustajaa.

Veli-Pekka Leskelä