Puolan presidentti Andrzej Duda lähetti korkeimman oikeuden tuomareille keskiviikkona kirjeitä muistutuksena tuomareiden yläikärajasta, Politico-lehti kirjoittaa. Uuden lain mukaan tuomarien on jäätävä eläkkeelle 65-vuotiaina. Tuomarit ovat valittaneet laista EU-tuomioistuimeen, mutta Duda ei jäänyt odottelemaan sen päätöstä.

Uuten lain myötä eläkkeelle joutuva korkeimman oikeuden presidentti Małgorzata Gersdorf saapui kuitenkin työpaikalleen laista välittämättä. Hän kertoi jatkavansa töitään. Hänen virkakautensa päättyy vuonna 2020.

Presidentin kanslia on jo nimennyt Gersdorfille seuraajan, mutta tunnustaa tämän olevan edelleen korkeimman oikeuden presidentti.

EU:lle sapiskaa, muttei erohaluja

Tiistaina Duda läksytti koko Euroopan unionia. Hän kertoi unionin olevan mielikuvituksellinen yhteisö, jolla on hyvin vähän annettavaa puolalaisille.

Dudan puhe alleviivasi Puolan halua pitää itsemäärämisoikeudestaan ja suvereeniteetistään kiinni. Puolalla ja muilla itäblokin mailla on pitkät ja traumaattiset muistot Neuvostoliiton rautasaappaan alla olosta. Dudan puhe oli siten osoitettu myös EU:lle siitä, ettei Puola aio hyväksyä EU:n puuttumista maan sisäisiin asioihin.

Dudaa kuunteleva yleisö hurrasi, kun tämä tuomitsi Euroopan toimet toisen maailmansodan jälkeen, jolloin sodasta erittäin pahasti kärsinyt maa jätettiin Neuvostoliitolle.

Laki ja oikeus -puolueen puheenjohtaja Jarosław Kaczyński kertoi, ettei puolue ole aikeissa viedä Puolaa ulos EU:sta Ison-Britannian tapaan. Hän kertoi puolalaisten kannattavan unionia.

Henri Alakylä