Helsingin Sanomien järjestämässä HS vaalitentissä kaikilta puoluejohtajilta pyydettiin vastaus seuraavaan kysymykseen:

”Olet Suomen vastavalittu pääministeri ja sinut on kutsuttu puhumaan vastaanottokeskukseen. Kuulijoina on joukko turvapaikanhakijoita, jotka ovat vasta saapuneet Suomeen ja hakeneet turvapaikkaa. Minkä ohjeen tai neuvon antaisit heille?

Puoluejohtajat muun muassa vastasivat, että he neuvoisivat turvapaikanhakijoita opettelemaan suomalaisen yhteiskunnan tavat, käytännöt ja lainsäädännön. Turvapaikanhakijat toivotettaisiin tervetulleeksi ja heidät opastettaisiin lähimmälle kirpputorille, mistä saa edullista tavaraa.

Turvapaikanhakijoita myös kehotettaisiin opettelemaan suomen kieli ja hakeutumaan töihin mahdollisimman nopeasti.

Jussi Halla-aho vastasi kysymykseen näin:

– Varmaan kehottaisin heitä, että jos he eivät todellisuudessa ole turvapaikan tarpeessa, vaan ovat esimerkiksi liikkeellä paremman elintason perässä, kääntymään kannoillaan ja lähtemään takaisin.

Halla-ahon vastaus viittaa siihen tosiasiaan, että suurin osa Suomeen vuosina 2015-2017 saapuneista turvapaikanhakijoista ei tosiasiassa tullut Suomeen pakenemaan sotaa tai vainoa, vaan suurin osa oli liikkeellä taloudellisten syiden vuoksi. Tästä kertoo sekin, että yli kaksi kolmasosaa turvapaikkaa hakeneista on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

SUOMEN UUTISET