Tanskan kansanpuolue ei ole hallituksessa, mutta silti se vaikuttaa Tanskan politiikkaan, sanoo Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo Länsi-Uusimaa-lehden kolumnissaan. Slunga-Poutsalo epäilee, että monet äänestäjät äänestävät vanhasta tottumuksesta tai mielikuvapohjalta puoluetta, joka ei kuitenkaan aja äänestäjän kannattamia asioita.

Viime kesästä lähtien on kuulunut huuteluja siitä, että vain valtakunnan hallituksessa olemalla voi vaikuttaa. Tämä ei pidä paikkansa, Slunga-Poutsalo kirjoittaa.

Esimerkiksi Tanskan toiseksi suurin puolue, vaaleissa kannatustaan kasvattanut Tanskan kansanpuolue, ei ole hallituksessa.

– Se on luvannut tukea hallituksen politiikkaa, kunhan heille tärkeät asiat etenevät. Ja hallituspuolueet ovatkin pitäneet huolen siitä, että opposition suurin vaikuttaja on tyytyväinen. Muutenhan uhkaisi hallituksen kaatuminen, uudet vaalit ja hillotolpan menetys, Slunga-Poutsalo toteaa.

Slunga-Poutsalo muistaa itsekin ajan, kun vaalikoneet tulivat ja niitä kritisoitiin siitä, että koneet suosittelevat muiden puolueiden ehdokkaita kuin mitä äänestäjä oli tavannut äänestää.

– Silmät aukenivat hitaasti siihen, että oma mielikuva poliittisesta ryhmästä tai ehdokkaasta ei vastannutkaan niitä asioita, mitä oikeasti itse halusi ajettavaksi, Slunga-Poutsalo kirjoittaa.

Äänestäjillä on Slunga-Poutsalon mukaan paljon enemmän valtaa kuin halutaan antaa ymmärtää.

– Sitä täytyy kuitenkin osata käyttää. Äänestämällä totutusta, ehkäpä jo perintöoikeutena tulleesta tavasta poiketen antaa vahvimman signaalin siitä, minkä asioiden haluaa muuttuvan, Slunga-Poutsalo muistuttaa kolumnissaan.

Suomen Uutiset