Oulussa turvapaikanhakijoiden koulu- ja päiväkotivierailut keskeytettiin vanhemmilta tulleen huolestuneen palautteen takia, kun seksuaalirikosvyyhti ja muut ongelmat alkoivat purkautua. Valitettavasti eri puolilla Suomea on voimassa erilaisia käytäntöjä, joista vanhemmilla ei välttämättä ole minkäänlaista tietoa.

Kansanedustaja Riikka Purra kertoo saaneensa viestin espoolaiselta isältä, joka päivitteli, että aamulla lasta päiväkotiin viedessään hänelle oli vain ilmoituksenomaisesti kerrottu, että ”Ibrahim” aloittaa tuona päivänä kieliharjoittelussa.

– Isän mukaan mitään muuta tietoa vanhemmille ei oltu annettu, ei etu- eikä jälkikäteen, Purra sanoo.

– Kyselin asiaa Espoon kaupungilta, useampaankin kertaan, ja lopulta monta viikkoa myöhemmin sain epäselvän vastauksen.
Varhaiskasvatuksen toimialan päällikön mukaan Espoo ”kannustaa henkilöstöään tukemaan opiskelua ja opiskelijoita ja tarjoamaan mahdollisuuksien mukaan harjoittelupaikkoja toiminnassaan”, ja juuri tätä varhaiskasvatuksessakin tehdään. Kokemukset opiskelijoista ovat kuulemma ”pääsääntöisesti myönteisiä”.

Henkilöllisyydestäkään ei usein varmuutta

Purra sanoo virkamiehen kertoneen hänelle, että ”varhaiskasvatus on luonteva paikka tutustua suomen kieleen ja varhaiskasvatuksen toimintakulttuuriin”.

– Hän myös vakuutti, että kaupungilla on ”selkeät sopimukset ja käytännöt”, mutta ei kylläkään tarkentanut, mitä nämä ovat. Taustan selvittävät kuulemma lähettävät tahot, Purra kertoo.

– Lähettävä taho kaiketi tarkoittaa oppilaitosta eli tässä tapauksessa ilmeisesti jotakin kotouttamiskoulutusta, peruskoulutusta tai ehkä ammatillista opetusta antavaa opinahjoa. En tiedä, miten näillä oppilaitoksilla voisi olla opiskelijoiden taustat tiedossaan, varsinkaan siinä tapauksessa, että kyse on vasta maahan tulleista ihmisistä, joiden henkilöllisyydestäkään ei usein ole varmuutta.

”Ibrahimit pääsevät livahtamaan sisään”

Purra myöntää, että Suomen hankalaa byrokratiaa soimataan usein aiheesta.

– On kuitenkin hirveää huomata, miten usein se joustaa yllättävissäkin paikoissa silloin, kun kyse on tietyistä maista tulevista maahanmuuttajista, Purra sanoo.

– Tiedän tapauksia, joissa ulkomailla pedagogisen koulutuksen saaneilla on vaikeuksia työllistyä Suomessa koulutustaan vastaavaan työhön lasten pariin. Sen sijaan ”kieliharjoitteluun” tulevat ibrahimit pääsevät livahtamaan sisään, koska varhaiskasvatus on joidenkin mielestä luonteva paikka opetella kieltä ja ”toimintakulttuuria”!

– En ymmärrä tätä eikä varmasti ymmärrä moni muukaan äiti tai isä. En haluaisi, että lasteni kanssa toimii yhtään kukaan epäselvällä taustalla toimiva henkilö. Miten kukaan voi tehdä tällaisen päätöksen vanhempien puolesta, edes informoimatta heitä?

SUOMEN UUTISET