Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaaminen sujui ainakin tiedotustilaisuuden annin mukaan melkoisen muodollisissa merkeissä. Toinen on Amerikan ja toinen Venäjän asialla mutta yhteistäkin sovittavaa löytyy.

Neuvottelujen konkreettisin anti näyttäisi liittyvän Syyrian tilanteen ratkaisuun. Sekä Trump että Putin ovat yhtä mieltä siitä, että sotilaiden yhteistyö sujuu Syyriassa poliitikkojen yhteistyötä paremmin. Trumpin mukaan Yhdysvallat ja Venäjä työskentelevät tehdäkseen Syyriasta niin turvallisen maan, että jälleenrakennus voi maassa alkaa.

Pakolaisten palaaminen kotiin Syyriaan Jordaniasta, Turkista ja Libanonista auttaisi aluetta normalisoitumaan ja kuten presidentti Putin kaukokatseisesti sanoi: se helpottaisi merkittävästi pakolaisten painetta Euroopan porteilla.

Putin oli valmistellut asian hyvin sillä hän oli jo ehtinyt keskustella Syyrian tilanteesta Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa MM-jalkapallon loppuottelun yhteydessä.

Presidentti Putin mielestä rauha Syyriaan voisi todellakin olla nyt käydyn keskustelun ensimmäinen konkreettinen seuraus ja velvoittava esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä. Putinin mukaan vuoden 1974 rauhansopimus antaa erinomaiset eväät rauhan palauttamiseksi myös Israelin ja Syyrian välille, erityisesti Golanin kukkuloilla ja Libanonin rajoilla. Merkittävää kummankin valtionpäämiehen lausunnoissa oli se, että molemmat haluavat turvata Israelin valtion olemassaolon ja edut.

Palestiinalaisten kannalta huonoa oli se, että heitä ei mainittu tiedotustilaisuudessa lainkaan. Toinen kummallisuus oli hiljaisuus Kiinan ja kauppapakotteiden ympärillä.

Suomen Uutiset