Olemme huolestuneina seuranneet talousahdingossa kamppailevan Ylen mahdollisuutta toteuttaa ohjelmakokonaisuuksia lain edellyttämällä tavalla. Törmäsimme tosiasiaan A-Talk-ohjelman kohdalla.  Eduskuntaryhmämme puheenjohtaja Jari Lindström oli kutsuttu ohjelmaan keskustelemaan kehysriihestä ja valtiontaloudesta, kertoo perussuomalaisten työmies Matti Putkonen.

Lindströmille näytettiin ovea, koska ”studiossa oli vain neljä istuinta”.

– Monipuolisten ja tasavertaisten Ylen ohjelmien toteutuminen ei saa jatkossa kaatua kalusto-ongelmiin.  Lahjoitamme tästä syystä kalusto- ja resurssipulassa kärvistelevälle Ylelle yhden jakkaran ensi viikon ”työmiehen tuumaustunnilla”, Putkonen lupaa.

– Uutis- ja ajankohtaistoimituksen johto yritti tökerösti peitellä Ylen talousahdinkoa hakemalla journalistisia perusteita puheenjohtaja Lindströmin käännyttämiseen. Perustelut ontuvat. Ylen mukaan ohjelmaan haluttiin journalistisin perustein ministerikokemusta omaavat keskustelijat, koska aihe oli vasemmistoliiton lähtö hallituksesta. Kokoomuksen valinta, Petteri Orpo, ilman päivänkään ministerikokemusta oli näillä perusteilla orpo valinta.

Halla-aho lensi A-studiosta

Yle oli aiemmin (24.3.2014) soittanut perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aholle ja evännyt tältä vierailun jo sovitussa A-studiossa.

– Peruste kuului: Halla-aho oli jo saanut tarpeeksi näkyvyyttä Ylen kanavilla. Halla-aho kun oli osallistunut A-studion islamilaista radikalismia käsittelevään lähetykseen 14.3.  Tulevaan A-studioon oli tarkoitus kutsua vähemmän Ylellä esiintyneitä, Putkonen ihmettelee.

– Yleisradion matematiikka ei ole ainakaan Ojalan laskuopin mukaista. Liisa Jaakonsaaren esiintymistä ei peruttu, vaikka hän oli 24.3. osallistunut eurovaaliehdokkaana Ylen lähetykseen ja oli sovittu esiintyjäksi 29.3. Uutisvuotoon.  Samaten Heidi Hautala, joka oli esiintynyt A-studiossa 13.3, eli päivää ennen Halla-ahoa, ei Ylen matematiikan mukaan ollut saanut liikaa eikä riittävästi näkyvyyttä.

Yle ei uutisoinut eurovaaliavausta

Perussuomalaiset avasi eurovaalikampajansa viime lauantaina ensimmäisenä neljästä suuresta puolueesta. Finlandia-talolla esiteltiin 600-päiselle kenttäväelle puolueen eurovaalimainos ja vaaliohjelma. Yle ei uutisoinut kumpaakaan.

– Kun tiedustelimme asiaa Yleltä, vastattiin, ettei ole tapana. Odotamme mielenkiinnolla, noudatetaanko uutta uutisointikriteeriä muiden puolueiden kohdalla, Putkonen sivaltaa.

– Olemme aloittaneet tutkinnan, onko Yle näissä tapauksissa toteuttanut lainmukaista toimintaperiaatettaan.  Suomeksi: onko kysymys selvästä syrjinnästä vai normaalista uutistoiminnasta? Näihin palataan ensi viikon ”työmiehen tuumaustunnilla”.

PS VERKKOTOIMITUS