Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen selvitti maahanmuuttovirastosta turvapaikanhakijoiden määriä, ja saatujen tietojen mukaan 9.8.2015 mennessä hakijoita on tänä vuonna ollut jo 4 681. Samaan aikaan viime vuonna hakijoiden kokonaishakijamäärä oli 1 840 eli kasvua on 254 %.

– Vuoden 2014 kokonaishakijamäärä oli 3 651, joka on jo nyt selkeästi ylitetty. Heinäkuun lopulla ja elokuussa hakijoita on ollut keskimäärin 70–80 päivässä. Määrä on edelleen vahvassa kasvussa ja yksinkertainen laskutoimitus paljastaa, että vuoden lopussa turvapaikkaa hakevien määrä voi olla lähempänä 15 000 kuin 10 000, Raatikainen laskee.

Vastaanottokuluihin
19,3 miljoonaa euroa

Turvapaikanhakijoilla on lakisääteisesti oikeus vastaanottokeskuksessa asumiseen, perusterveydenhuoltoon ja tietyn tason toimeentuloon. Vastaanottokeskuksissa yhden turvapaikanhakijan peruskustannukset ovat noin 45 euroa vuorokaudessa.

– Maahanmuuttovirasto on saanut lisätalousarvioesityksessä lisämäärärahaa 703 000 euroa turvapaikkapäätöksentekoon ja 19,3 miljoonaa vastaanottokuluihin.  Lukuisia uusia vastaanottokeskuksia on ilmeisesti pakko avata. Maahanmuuttovirasto tulee myös tarvitsemaan lisäresursseja vastaanottokuluihin ja päätöksentekoon, koska nykyisillä resursseilla käsittelyajat tulisivat venymään todella pitkiksi, Raatikainen huomauttaa.

Nopea toiminta tuo säästöä

Ulkomaalaisvirasto käy parhaillaan neuvotteluja sisäministeriön kanssa tarvittavista lisäresursseista.

– Päätöksenteon nopeus on suoraan verrannollinen saavutettuihin säästöihin, koska kielteisen päätöksen saaneet voidaan poistaa maasta mahdollisimman nopeasti. Oikeuslaitoksen valitusportaiden eli lähinnä hallinto-oikeuden kyky vastata odotettavissa olevaan valitustulvaan on myös varmistettava henkilöstömäärän osalta.

– Turvapaikanhaun ja ns. turvapaikkaturismin vetovoimatekijöitä on tässä taloustilanteessa karsittava rajusti kuten kaikesta muustakin. Esimerkiksi Tanskassa asia etenee ja toivottavasti mahdollisimman pian Suomessakin, Raatikainen toivoo.

SUOMEN UUTISET