

LEHTIKUVA
Ranne: Maakuntien päätösvaltaa maankäytössä ei saa kaventaa
Perussuomalaisten kansanedustaja, diplomi-insinööri Lulu Ranne jätti tänään kirjallisen kysymyksen maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen valmistelutilanteesta. Uudistuksen tavoitteena tai lopputuloksena ei saa Ranteen mielestä olla vallankäytön keskittyminen virkamiesten käsiin.
Uudistuksen parlamentaarisen seurantaryhmän jäsenenä istuva kansanedustaja Lulu Ranne toimi sen jälkeen, kun kaikkia maakuntia virkamiestyöryhmässä edustava Hämeen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen oli jättänyt pykäläehdotuksiin eriävän mielipiteen, ja kaikki maakuntajohtajat yhdessä olivat jättäneet kannanoton, jossa kritisoidaan ympäristöministeriön pyrkimyksiä heikentää maakuntakaavoituksen merkitystä ja vahvistaa valtionhallinnon valvonta- ja ohjausvaltaa.
Maakuntajohtajien mukaan pykäläehdotukset sotivat jopa uudistuksen tavoitteita ja hallitusohjelman linjauksia vastaan.
Vallankäytön keskittäminen on estettävä
Ranne linjaa kirjallisessa kysymyksessään, ettei vuonna 2020 valmisteltavan uudistuksen tavoite eikä lopputulos voi enää missään tapauksessa olla siirtää suunnitteluratkaisuja demokraattiselta päätöksenteolta valtion viranomaisen toimivallan piiriin.
– Maakuntajohtajien kannanotosta on pääteltävissä, että osa ympäristöministeriön virkamiehistä ei piittaa perustuslaissa ja EU-lainsäädännössä linjatusta alueellista itsehallinnosta, vaan haluaa laajentaa toimivaltaansa mm. maakuntakaavan aluerakennetta, liikennettä ja elinkeinoelämää koskeviin suunnitteluratkaisuihin. Paras tieto alueellisista tarpeista on kuitenkin kunnissa ja maakunnissa, sanoo Ranne.
Ideologia ei saa estää yritysten toimintaedellytyksiä
Virkamiesten toiminta tuskin tapahtuu ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr.) selän takana. Menettely kertoo vihreiden tietävän, ettei heidän ympäristötavoitteitaan voida toteuttaa demokratiassa, ja siksi he pyrkivät heikentämään alueiden itsehallintoa.
– Tämä on autoritäärinen kehityssuunta, joka on estettävä tässä ja nyt. Perussuomalaiset puolustavat hajautettua vallan käyttöä, eivät vallan keskittämistä, Ranne päättää.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ministeri ylisti intersektionaalista feminismiä Ylellä – perussuomalaisten Purra torjui ideologisen holhoamisen: ”Ei mitään tekemistä tasa-arvon kanssa”

Antikainen: Vihreät haluaa Suomeen 80 000 maahanmuuttajaa – ”Tavoitteena lienee uusien äänestäjien houkuttelu hyvällä sosiaaliturvalla”

Wihonen: Kunnat helisemässä oppivelvollisuuden pidentämisen kanssa – uudistukseen varatut rahat eivät riitä

Uudenmaan kunnat tyrmäävät ruuhkamaksut – Purra: Kyseessä olisi jälleen uusi vero

Ministerit Andersson, Marin ja Ohisalo tahtovat kunnille uusia tehtäviä ja kuntalaisille verorasitusta – Halla-aho keskittyisi olennaiseen: ”Kuntien ylimääräisiä tehtäviä pitäisi pikemminkin karsia”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää