Valtakunnallisessa rasismin ja muukalaispelon vasaisessa Rasmus-ryhmän facebook-sivuilla pohditaan joukolla, miten toimia tilanteessa jossa omalla lapsella tai puolisolla on vääränlaisia mielipiteitä. Kaikkein ärhäkimmät keskustelijat ovat valmiit häätämään kotoaan jopa omat lapsensa, osa taas suosii pehmeämpiä keinoja. Toteavatpa jotkut senkin, että lapsilla tulisi olla mahdollisuus muodostaa mielipiteensä itse.

– Miten sen voisi kestää, jos lapsi tai puoliso olisi rasisti, keskustelu alkoi.

Vastauksia tuli runsaanlaisesti. Osa vastauksista korosti asianosaisen omaa päätösvaltaa, osassa korostettiin vahvan puuttumisen merkitystä.

Puolison suhteen oltiin ehdottomampia. Useampi keskustelija kertoi, ettei sietäisi kumppaniltaan vääränlaista ajattelua lainkaan. Lasten suhteen oltiin pitkämielisempiä.

Jyrkimmän kannan otti keskustelija joka totesi, että alaikäisinä lapset lentäisivät huoneeseensa, täysi-ikäisinä omiin koteihinsa. Hän perusteli kantaansa ihmisarvon jakamattomuudella. Kanta sai tukea sekä kritiikkiä. Verkkokeskustelun konsensus kallistui lopulta siihen, että hankalimmatkin tilanteet on hoidettavissa vanhempien ja lasten välisellä keskustelulla.

Entä presidentinvaalit?

Keskustelu kieputtuu välillä presidentinvaaleihin. Eräs Rasmuksessa kesksutelevista äideistä oli kysellyt lapseltaan, ketä tämä aikoo äänestää. Lapsi sanoi harkinneensa Sauli Niinistöä. Äiti oli todennut lapselleen: ”et sitä sitä voi äänestää, se on rasisti” ja tarjosi tilanne Pekka Haavistoa. Poika vaihtoikin mielipidettään, ja äiti totesi muille rasmuslaisille naurusuin, että kyllä vanhemman ohjaamista kaivataan.

Osa verkkokeskustelijoista hyväksyi ohjailun, osa kritisoi sitä.

Rasmus-ryhmässä on noin 16 000 jäsentä.

SUOMEN UUTISET