Kansanedustaja Minna Reijonen (ps.) kehittäisi budjettiäänestyksiä. Reijonen kummastelee, kuinka hallitus tyrmää automaattisesti äänestyksessä kaikki muutosehdotukset.

– Satoja äänestyksiä tehdään budjetin käsittelyviikolla ennen joulua. Hallitus tuntuu tyrmäävän aivan kaikki opposiopuolueilta tulevat ehdotukset. Ihmettelen maamme systeemiä, ettei käytännössä mitään oppositiolta tulevia ehdotuksia hyväksytä. Moni nyt ehdotettu asia oli varmasti Suomen edun mukainen, mutta ilmeisesti hallituksessa sovitaan etukäteen, ettei juuri mitään opposition ehdotuksia kannateta, toteaa kansanedustaja Minna Reijonen.

Reijonen on kummastunut siitäkin, että vaikka paikallisiakin ehdotuksia tehdään, edes silloin hallituspuolueiden edustajat eivät niitä kannata, vaikka ehdotus olisi omaa vaalipiiriä koskeva merkittävä asia.

Reijonen on jo lähettänyt asiasta eduskunnalle keskustelualoitteen. Aloite menee käytännössä eteenpäin, kun istuntotauko päättyy helmikuun alussa.

Äänestyskulttuurista syytä keskustella

Aloitteessa Reijonen ehdottaa, että eduskunta käy ajankohtaiskeskustelun yleisesti Suomen budjetin ja talousarvion käsittelystä sekä äänestyskulttuurista ja opposition mahdollisuuksista vaikuttaa demokratiassa.

– Mielestäni myös oppositiolla tulisi olla tietynlainen mahdollisuus vaikuttaa budjettiin, edes osittain. Olisi mielenkiintoista pohtia, voisiko se mahdollisuus olla jyvitetty oppositiolle vaikka puolueen kansanedustajien määrän tai jonkin muun systeemin mukaan. Nykyinen systeemi, jossa kaikkien budjettiäänestysten tulos näyttää olevan tiedossa etukäteen, tuntuu omituiselta, Reijonen pohtii.

Nyt näyttäisi olevan niin, ettei mikään opposition ehdotus tule menemään läpi, eivät hyvät suulliset ehdotuksetkaan, kun hallitus on toisin päättänyt. Onhan kuntapuolenkin päätöksenteossa valtuustolla mahdollisuus päättää toisin kuin hallitus ehdottaa. Tästä Suomen budjettikulttuurista ja sen parantamisesta olisi Reijosen mielestä syytä keskustella.

Suomen Uutiset