

MATTI MATIKAINEN
Reijonen kummastelee budjettikäsittelyn automaattihylkäyksiä – ”Moni nyt ehdotettu asia oli varmasti Suomen edun mukainen”
Kansanedustaja Minna Reijonen (ps.) kehittäisi budjettiäänestyksiä. Reijonen kummastelee, kuinka hallitus tyrmää automaattisesti äänestyksessä kaikki muutosehdotukset.
– Satoja äänestyksiä tehdään budjetin käsittelyviikolla ennen joulua. Hallitus tuntuu tyrmäävän aivan kaikki opposiopuolueilta tulevat ehdotukset. Ihmettelen maamme systeemiä, ettei käytännössä mitään oppositiolta tulevia ehdotuksia hyväksytä. Moni nyt ehdotettu asia oli varmasti Suomen edun mukainen, mutta ilmeisesti hallituksessa sovitaan etukäteen, ettei juuri mitään opposition ehdotuksia kannateta, toteaa kansanedustaja Minna Reijonen.
Reijonen on kummastunut siitäkin, että vaikka paikallisiakin ehdotuksia tehdään, edes silloin hallituspuolueiden edustajat eivät niitä kannata, vaikka ehdotus olisi omaa vaalipiiriä koskeva merkittävä asia.
Reijonen on jo lähettänyt asiasta eduskunnalle keskustelualoitteen. Aloite menee käytännössä eteenpäin, kun istuntotauko päättyy helmikuun alussa.
Äänestyskulttuurista syytä keskustella
Aloitteessa Reijonen ehdottaa, että eduskunta käy ajankohtaiskeskustelun yleisesti Suomen budjetin ja talousarvion käsittelystä sekä äänestyskulttuurista ja opposition mahdollisuuksista vaikuttaa demokratiassa.
– Mielestäni myös oppositiolla tulisi olla tietynlainen mahdollisuus vaikuttaa budjettiin, edes osittain. Olisi mielenkiintoista pohtia, voisiko se mahdollisuus olla jyvitetty oppositiolle vaikka puolueen kansanedustajien määrän tai jonkin muun systeemin mukaan. Nykyinen systeemi, jossa kaikkien budjettiäänestysten tulos näyttää olevan tiedossa etukäteen, tuntuu omituiselta, Reijonen pohtii.
Nyt näyttäisi olevan niin, ettei mikään opposition ehdotus tule menemään läpi, eivät hyvät suulliset ehdotuksetkaan, kun hallitus on toisin päättänyt. Onhan kuntapuolenkin päätöksenteossa valtuustolla mahdollisuus päättää toisin kuin hallitus ehdottaa. Tästä Suomen budjettikulttuurista ja sen parantamisesta olisi Reijosen mielestä syytä keskustella.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.