

MATTI MATIKAINEN
Riikka Slunga-Poutsalo Ylen A-studiossa: Kansa päättää Natosta
Neljän suurimman puolueen puoluesihteerit Riikka Slunga-Poutsalo (ps.), Reijo Paananen (sd.), Timo Laaninen (kesk.) ja Minna Arve (kok.) olivat vieraina keskiviikkoillan A-studiossa, jossa keskusteltiin muun muassa puolueiden imagosta ja tulevan hallitusohjelman sisällöstä.
Tuoreimman TNS Gallupin imagotutkimuksen mukaan päähallituspuolueet ovat nyt hankaluuksissa. Kokoomusta pidetään ylimielisempänä kuin milloinkaan ennen eikä se nauti kansalaisten luottamusta, SDP:tä taas syytetään johdon taitamattomuudesta. Täysin puhtain paperein eivät selvinneet perussuomalaisetkaan, joita myös jonkin verran kritisoitiin ylimielisyydestä sekä siitä, ettei puolue aja kyselyyn vastanneiden etua.
– Olemme seuranneet imagotutkimusten trendejä jo useamman vuoden ja olemme aika tyytyväisiä siihen, että suuntaus on selkeästi kaikilta osin muuttunut paremmaksi viimeisten puolentoista vuoden aikana. Tässä samaisessa tutkimuksessa julkaistiin myös toinen raportti siitä, mitkä asiat meidän äänestäjillemme ovat tärkeitä ja se oli kyllä melko selkeästi juuri sitä linjaa, mitä me ajamme, vastaa Slunga-Poutsalo kritiikkiin.
Sote-kysymys ratkaistava
tämän hallituksen aikana
Sixpäk-hallitusta on kritisoitu muun muassa ylipitkästä 140-sivuisesta hallitusohjelmastaan, jota harva on jaksanut lukea viittä sivua pidemmälle. Muun muassa Sitra on esittänyt, että selkeämpi ja tiiviimpi hallitusohjelma tehostaisi huomattavasti valtionhallintoa, ja esitys on saanut runsaasti kannatusta yli puoluerajojen. Myös kaikki puoluesihteerit olivat yksimielisiä siitä, että seuraavan hallitusohjelman tulee olla rutkasti lyhyempi ja selkeämpi.
– Viisi sivua sinne voisi jättää, kaiken muun voi jättää pois. Sote-kysymys pitää saada ratkaistua jo ennen kuin seuraavaa hallitusohjelmaa tehdään, huomautti Slunga-Poutsalo.
Nato pois hallitusohjelmasta
Sote-kysymyksen lisäksi puoluesihteereiltä haluttiin tietää myös, tulisiko seuraavaan hallitusohjelmaan kirjata kantaa Natosta tai turpeen käytön lisäämisestä.
– Nato-kysymyksessä meille suurin lähtökohta on kansan tahto. Koska tilanteet turvallisuuspolitiikassa muuttuvat hyvin paljon viiden vuoden aikana, en lähtisi tässä vaiheessa kovin tiukkoja linjauksia tekemään, eli Nato-kannan voisi jättää hallitusohjelmasta vaikka kokonaan pois. Lähtökohtana pitää myös olla työllisyyden parantaminen ja talouden elvyttäminen, eli selkeä kirjaus turpeesta on seuraavaan hallitusohjelmaan saatava, totesi Slunga-Poutsalo.
Perussuomalaiset kelpaisivat kaikille
Yle Uutisten selvityksen mukaan asiakysymysten pohjalta perussuomalaiset olisivat mahdollisia hallituskumppaneita kaikissa hallituksissa.
Yle kävi taustakeskusteluja eduskuntapuolueiden keskeisten vaikuttajien kanssa. Keskustelujen pohjalta syntyi 30 mahdollista hallitusohjelman kirjausta. Näistä pyydettiin kommenttia 40 kansanedustajalta. Vastausten ja keskustelujen perusteella hahmoteltiin jokaisen neljän suurimman puolueen ympärille mahdollisimman samanmieliset hallitukset.
Mika Männistö
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Uusimmat

Ansiotuloverotuksen vähennykset tasaavat tulonjakoa Suomessa

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kaikkein menokriittisimpinä
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää