Useiden euromaiden hallitukset ovat viime aikoina ajautuneet pahoihin vaikeuksiin. Italian ja Kreikan hallitukset ovat vaarassa kaatua. Portugalin hallituksen esitykset on toistuvasti tulkittu perustuslain vastaisiksi. Näiden lisäksi Britanniaa kiehuttaa mahdollinen kansanäänestys EU:n jäsenyydestä.

Viikonlopun uutispommista vastasi Silvio Berlusconi, joka käskytti ministerinsä eroon. Sunnuntaina 77-vuotispäiviään viettänyt Berlusconi kertoi vaativansa maahan uusia vaaleja. Samaa vaadetta esittää Giuseppe Grillo, viiden tähden liikkeen keulakuva. Presidentti ja pääministeri haluaisivat välttää uudet vaalit, mutta tämä voi osoittautua hankalaksi.

Berlusconin puolueen kaikki viisi ministeriä erosivat hallituksesta, joskaan kaikki eivät ole valmiita liittymään Berlusconin uuteen, perusteilla olevaan Forza Italia -puolueeseen. Tämä juopa voi antaa toivoa jonkinlaiseen hallitusratkaisuun ilman uusia vaaleja. Myös jotkut viiden tähden liikkeen edustajat voivat antaa tukensa pääministeri Enrico Lettalle. Pääministerin arvovalta on pelissä myös sisältä päin. Moni näkee puolueen jatkomahdollisuuksien lepäävän nuoren ja energisen Matteo Renzin harteilla.

Berlusconi ilmoitti eropyyntönsä viralliseksi syyksi hallituksen kaavaileman arvonlisäveroprosentin yhden prosenttiyksikön korotuksen. Pääministeri Letta puolestaan pitää Berlusconin omia vaikeuksia eropyynnön todellisena syynä. Berlusconi sai korkeimmalta oikeudelta elokuun alussa tuomion veropetoksesta, ja nyt hänet voidaan rikollisena erottaa parlamentista.

Ilman Berlusconin puolueen tukea pääministerillä on parlamentin ylähuoneessa vähemmistö, ja kriittisellä hetkellä tuen saaminen vuoden 2014 budjettiesityksiin on vaakalaudalla.

Kreikkalaispuolue määritellään rikollisjärjestöksi?

Kreikkalainen Kultainen sarastus -puolue saattaa tulla luokitelluksi rikollisjärjestöksi. Tapahtumat alkoivat vyöryä muusikko Pavlos Fyssasin puukotuksesta. Kultaisen sarastuksen kannattaja on kiinni epäiltynä veriteosta, jossa Fyssas menetti henkensä. Tapahtumalla on kuitenkin lukuisia silminnäkijöitä ja tuomiota pidetään siksi todennäköisenä. Maan syyttäjälaitoksen mukaan puolueen johto on kytkeytynyt veritekoon.

Mikäli puolue tulkitaan rikollisjärjestöksi, sitä ei voida enää kelpuuttaa vaaleihin. Kannattajat voivat siirtyä tukemaan vasemmistolaista Syrizaa, jolloin sen ylivoima kannatusmittauksissa kasvaisi vain entisestään. Kultainen sarastus on Syrizan tavoin vastustanut Kreikan tukiohjelman ehtoja.

Puolueen puheenjohtaja Nikos Michaloliakos on pidätetty, ja hänelle luetaan syytteet rikollisjärjestön perustamisesta tiistaina. Michaloliakos on lisäksi uhannut vetää puolueensa edustajat pois parlamentista, jolloin uusien vaalien pitäminen on melko todennäköinen seuraus. Syriza on lisäksi vaatinut uusia vaaleja, mutta pääministeri ei ole myöntynyt vaatimusten edessä.

Portugalin säästöideat perustuslain vastaisia

Portugalin perustuslakituomioistuin on loppuviikosta todennut jälleen kerran maan hallituksen ideat uusista säästötoimista perustuslain vastaisiksi. The Wall Street Journalin mukaan maan entinen valtiovarainministeri Medina Carreira toteaa: ”Voidaksemme tehdä kuten [tuomarit] haluavat, meidän täytyisi jättää euro.”

Perustuslakituomioistuin ei ole ensimmäistä kertaa toteamassa kaavailtuja säästötoimia laittomiksi, tämä on jo kolmas kerta lyhyen ajan sisällä. Tällä kertaa ajatus siitä, että työvoimaa voitaisiin irtisanoa helpommin kaatui tuomarien tulkintaan.

Portugalin pääministeri Pedro Passos Coelho sanoi kuitenkin, että uudet irtisanomislait palautuvat valmisteltavaksi, ja että perustuslakia ei ole tarpeen muuttaa. Jotkut ekonomistit ovat kuitenkin toista mieltä. Heidän mielestään perustuslaki on kirjoitettu aikana, joka ei enää vastaa nykyajan olosuhteita.

Kansanäänestys puhututtaa brittejä

Iso-Britannian pääministeri David Cameronin jokerikortti – kansanäänestyksen järjestäminen Euroopan Unionin jäsenyydestä – on kerännyt paljon kierroksia. Konservatiivien puheenjohtaja on luvannut, että mikäli konservatiivit voittavat vaalit, kansanäänestys pidetään vuonna 2017. Cameronin konservatiivipuolueen riveistä on kantautunut ajatuksia äänestyksen aikaistamisesta. Syynä on ilmeisesti EU- ja euroskeptisen itsenäisyyspuolueen (UKIP) kannatuksen kasvu.

Työväenpuolue on katsonut ilmeisen tyytyväisenä konservatiivien rivien rakoilemista. Eräs puolueen kansanedustaja kuitenkin huomaa vaaran: ”Emme me voi olla ainoa vaaleihin valmistautuva puolue, joka vastustaa kansanäänestyksen pitämistä.” Jotkut Työväenpuolueen edustajat ovatkin ajatelleet nokittavansa konservatiivit haluamalla pitää kansanäänestyksen jo ensi vuonna. Työväenpuolueen puheenjohtaja Ed Miliband ei kuitenkaan ole samalla kannalla kansanäänestyksen pitämisestä ensi vuoden puolella.

Henri Myllyniemi