

Lehtikuva Timo Toivanen
Rikollisia, rikollisjärjestöjä, laittomia säästölakeja – eurohallitukset pyörremyrskyssä
Useiden euromaiden hallitukset ovat viime aikoina ajautuneet pahoihin vaikeuksiin. Italian ja Kreikan hallitukset ovat vaarassa kaatua. Portugalin hallituksen esitykset on toistuvasti tulkittu perustuslain vastaisiksi. Näiden lisäksi Britanniaa kiehuttaa mahdollinen kansanäänestys EU:n jäsenyydestä.
Viikonlopun uutispommista vastasi Silvio Berlusconi, joka käskytti ministerinsä eroon. Sunnuntaina 77-vuotispäiviään viettänyt Berlusconi kertoi vaativansa maahan uusia vaaleja. Samaa vaadetta esittää Giuseppe Grillo, viiden tähden liikkeen keulakuva. Presidentti ja pääministeri haluaisivat välttää uudet vaalit, mutta tämä voi osoittautua hankalaksi.
Berlusconin puolueen kaikki viisi ministeriä erosivat hallituksesta, joskaan kaikki eivät ole valmiita liittymään Berlusconin uuteen, perusteilla olevaan Forza Italia -puolueeseen. Tämä juopa voi antaa toivoa jonkinlaiseen hallitusratkaisuun ilman uusia vaaleja. Myös jotkut viiden tähden liikkeen edustajat voivat antaa tukensa pääministeri Enrico Lettalle. Pääministerin arvovalta on pelissä myös sisältä päin. Moni näkee puolueen jatkomahdollisuuksien lepäävän nuoren ja energisen Matteo Renzin harteilla.
Berlusconi ilmoitti eropyyntönsä viralliseksi syyksi hallituksen kaavaileman arvonlisäveroprosentin yhden prosenttiyksikön korotuksen. Pääministeri Letta puolestaan pitää Berlusconin omia vaikeuksia eropyynnön todellisena syynä. Berlusconi sai korkeimmalta oikeudelta elokuun alussa tuomion veropetoksesta, ja nyt hänet voidaan rikollisena erottaa parlamentista.
Ilman Berlusconin puolueen tukea pääministerillä on parlamentin ylähuoneessa vähemmistö, ja kriittisellä hetkellä tuen saaminen vuoden 2014 budjettiesityksiin on vaakalaudalla.
Kreikkalaispuolue määritellään rikollisjärjestöksi?
Kreikkalainen Kultainen sarastus -puolue saattaa tulla luokitelluksi rikollisjärjestöksi. Tapahtumat alkoivat vyöryä muusikko Pavlos Fyssasin puukotuksesta. Kultaisen sarastuksen kannattaja on kiinni epäiltynä veriteosta, jossa Fyssas menetti henkensä. Tapahtumalla on kuitenkin lukuisia silminnäkijöitä ja tuomiota pidetään siksi todennäköisenä. Maan syyttäjälaitoksen mukaan puolueen johto on kytkeytynyt veritekoon.
Mikäli puolue tulkitaan rikollisjärjestöksi, sitä ei voida enää kelpuuttaa vaaleihin. Kannattajat voivat siirtyä tukemaan vasemmistolaista Syrizaa, jolloin sen ylivoima kannatusmittauksissa kasvaisi vain entisestään. Kultainen sarastus on Syrizan tavoin vastustanut Kreikan tukiohjelman ehtoja.
Puolueen puheenjohtaja Nikos Michaloliakos on pidätetty, ja hänelle luetaan syytteet rikollisjärjestön perustamisesta tiistaina. Michaloliakos on lisäksi uhannut vetää puolueensa edustajat pois parlamentista, jolloin uusien vaalien pitäminen on melko todennäköinen seuraus. Syriza on lisäksi vaatinut uusia vaaleja, mutta pääministeri ei ole myöntynyt vaatimusten edessä.
Portugalin säästöideat perustuslain vastaisia
Portugalin perustuslakituomioistuin on loppuviikosta todennut jälleen kerran maan hallituksen ideat uusista säästötoimista perustuslain vastaisiksi. The Wall Street Journalin mukaan maan entinen valtiovarainministeri Medina Carreira toteaa: ”Voidaksemme tehdä kuten [tuomarit] haluavat, meidän täytyisi jättää euro.”
Perustuslakituomioistuin ei ole ensimmäistä kertaa toteamassa kaavailtuja säästötoimia laittomiksi, tämä on jo kolmas kerta lyhyen ajan sisällä. Tällä kertaa ajatus siitä, että työvoimaa voitaisiin irtisanoa helpommin kaatui tuomarien tulkintaan.
Portugalin pääministeri Pedro Passos Coelho sanoi kuitenkin, että uudet irtisanomislait palautuvat valmisteltavaksi, ja että perustuslakia ei ole tarpeen muuttaa. Jotkut ekonomistit ovat kuitenkin toista mieltä. Heidän mielestään perustuslaki on kirjoitettu aikana, joka ei enää vastaa nykyajan olosuhteita.
Kansanäänestys puhututtaa brittejä
Iso-Britannian pääministeri David Cameronin jokerikortti – kansanäänestyksen järjestäminen Euroopan Unionin jäsenyydestä – on kerännyt paljon kierroksia. Konservatiivien puheenjohtaja on luvannut, että mikäli konservatiivit voittavat vaalit, kansanäänestys pidetään vuonna 2017. Cameronin konservatiivipuolueen riveistä on kantautunut ajatuksia äänestyksen aikaistamisesta. Syynä on ilmeisesti EU- ja euroskeptisen itsenäisyyspuolueen (UKIP) kannatuksen kasvu.
Työväenpuolue on katsonut ilmeisen tyytyväisenä konservatiivien rivien rakoilemista. Eräs puolueen kansanedustaja kuitenkin huomaa vaaran: ”Emme me voi olla ainoa vaaleihin valmistautuva puolue, joka vastustaa kansanäänestyksen pitämistä.” Jotkut Työväenpuolueen edustajat ovatkin ajatelleet nokittavansa konservatiivit haluamalla pitää kansanäänestyksen jo ensi vuonna. Työväenpuolueen puheenjohtaja Ed Miliband ei kuitenkaan ole samalla kannalla kansanäänestyksen pitämisestä ensi vuoden puolella.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.