Eduskunnan Pikkuparlamentissa keskusteltiin rintasyövästä, joka on naisten yleisin syöpä. Sen hoito kehittyy ja jo yhdeksän kymmenestä paranee syövästä.

Pikkuparlamentissa järjestyn seminaarin järjestäjänä toimi perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.

– Tämä on ollut minulle tärkeä aihe alusta saakka: valmistuin apuhoitajaksi vuonna 1986 ja tein lopputyöni rintasyövästä. Kuinka 18-vuotiaana saatoinkin tehdä niin vaativan työn, joka osui niin kohdilleen? Mutta parhaani myös yritin, Juvonen aloitti seminaarin.

Hoito kehittyy,
syöpien määrä kasvussa

Onkologi Liisa Pylkkänen valmistui lääkäriksi samana vuonna kuin Juvonen hoitajaksi. Hän tutki ensin eturauhassyöpää, mutta siirtyi väittelyn jälkeen rintasyövän pariin, jota tutkittiin jo tuolloin Turun yliopistossa.

Pylkkänen liittyi vuonna 1996 mammografiatutkimukseen, josta Ilmo Parvinen julkaisi äskettäin väitöskirjan. Sen mukaan rintasyöpien seulontatutkimuksia kannattaa tehdä jo 40 vuotta täyttäneille ja yli 70-vuotiaille. Turussa on tehty näin jo 20 vuotta ja väitöksen mukaan sama käytäntö säästäisi koko maassa jopa 2 000 ihmishenkeä.

Pylkkänen kertoo, että syöpien määrä on kasvanut hänen uransa aikana ja kasvu jatkuu yhä: niitä ilmaantuu vuoden aikana yhteensä noin 30 000 ja ennusteen mukaan määrä kasvaa kymmenessä vuodessa noin 40 000:een.

– Se on valtava kasvu, yli 30 prosenttia. Se johtuu ihmisten ikääntymisestä, mikä on paradoksaalisesti hieno asia: ihmisten terveys on parantunut niin paljon, että yhä useampi ehtii sairastua syöpään elämänsä aikana. Kun esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit ovat vähentyneet, muut taudit nostavat päätään, rintasyöpä muiden joukossa, Pylkkänen kertoo.

Elintavat vaikuttavat

Elintavat vaikuttavat myös rintasyövän esiintymiseen. Naisten elämäntavat ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä tasa-arvon myötä: yhä useampi nainen käyttää alkoholia ja myös tupakointi on lisääntynyt. Ne näkyvät nyt rintasyöpien määrän kasvuna.

– Mutta elämäntavat eivät vaikuta automaattisesti henkilötasolla. Moni kysyykin, että miksi minulle kävi näin, kun olen elänyt aivan ohjeiden mukaan? Myös huono tuuri vaikuttaa, Pylkkänen toteaa.

– Kun aloitin, rintasyöpiä oli noin  3 000, nyt noin 4 700 eli kasvua on peräti 50 prosenttia. Määrä on kasvanut koko ajan, saa nähdä tasaantuuko se kohta, sitä emme tiedä, Pylkkänen kertoo.

Joka kahdeksas sairastuu

Joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään jossain elämänsä vaiheessa. Mutta ennuste on hyvä: 90 prosenttia selviää.

– Sairastuneiden suuren määrän vuoksi 850 potilasta kuolee kuitenkin vuoden aikana. Siksi rintasyöpää pitää tutkia ja sen hoitoa kehittää vieläkin, kun se on niin yleinen, Pylkkänen painottaa.
30-50 prosenttia voisi ehkäistä ennalta

Pylkkäsen mukaan ympäristö- ja perintötekijät vaikuttavat syövän syntyyn. Noin puolella sairastuneista ei ole mitään erityistä riskitekijää. Kuitenkin noin 40 prosenttia syövistä voidaan ennaltaehkäistä, rintasyöpä mukaan lukien.
Tutkimukset antavat tästä hieman erilaisia lukuja: erään tutkimuksen mukaan jopa lähes puolet syövistä voitaisiin estää, toisen arvion mukaan rintasyövistä voitaisiin estää noin kolmannes.

Yleisin syöpä
myös nuorilla naisilla

Miksi Suomessa sitten seulotaan vain vanhempia ikäluokkia, miksi ei nuoria? Siksi, että rintasyöpä yleistyy vasta 40 ikävuoden jälkeen. Alle 30-vuotiailla tulee noin 12 rintasyöpää vuodessa, alle 40-vuotiailla noin 120. Rintasyöpä on kuitenkin yleisin myös nuorten keskuudessa.
Alle 50-vuotiailla on rintasyöpätapauksista 14 prosenttia, yli 70-vuotiailla 31 prosenttia ja suurin osa, 55 prosenttia on 50-69-vuotiailla. Sen vuoksi seulonta keskittyy tähän ikäryhmään.

– Seulontoja tehdään kansainvälisten ja kansallisten tutkimusten mukaan. Suositukset voivat kuitenkin muuttua tiedon lisääntymisen myötä, Pylkkänen kertoo ja sanoo, että myös Turun yliopiston tuore väitös voi vaikuttaa suosituksiin. Väitöksen mukaan seulonta kannattaa jo 40 ikävuodesta alkaen.

Hormonien määrä
vaikuttaa riskiin

Syövän syntyyn vaikuttavat hormonaaliset tekijät, joihin ei voi vaikuttaa: jos murrosikä alkaa varhain ja vaihdevuodet tulevat myöhään, kertoo se voimakkaista hormoneista, jotka rasittavat kehoa. Myös lasten vähäinen määrä ja myöhäinen ensisynnytys vaikuttaa samaan suuntaan.

– Lapsia kannattaa imettää ja pitkään: se suojaa, Pylkkänen kertoo.

Alkoholi voi vaikuttaa rintoihin niin, että se lisää hormonien määrää, mikä lisää rintasyövän riskiä. Tuoreimpien tutkimusten mukaan tupakointi voi vaikuttaa suoraan rintoihin teini-iässä, kun rintarauhaset kehittyvät.
Moni pohtii hormonihoidon vaikutusta: kannattaako vaihdevuosia lievittää hormonihoidolla? Pylkkäsen mukaan hormonihoito ei kasvata riskiä kauhean paljon, vain puolestatoista kaksinkertaiseksi. Kun hoidon saajia on paljon, sillä on kuitenkin tilastollista merkitystä.

– Toisaalta jos hormonihoitoa jatketaan vaikkapa siihen saakka kuin kuukautiset olisivat jatkuneet tavallisesti, niin onko siinä edes muutosta? Pylkkänen aprikoi.

Geenien seulonta paljastaa riskit

Rintasyövän ennustetta parantaa sen paikallisuus. Puolet on täysin paikallisia. Osa on voinut levitä kainalon solmukkeisiin, missä ne ovat yleensä helposti hoidettavissa. Vain noin kymmenesosa rintasyövistä on lähettänyt etäpesäkkeitä kauemmas kehoon.

– Mutta hoidot ovat kehittyneet ja hoitoyhdistelmä voidaan määrittää yhä henkilökohtaisemmin niin, että etäpesäkkeitäkin lähettänyttä syöpää pystytään usein hoitamaan entistä paremmin. Hoitomenetelmät kehittyvät ja tehostuvat jatkuvasti.

– Tuleva trendi on geenien seulonta. Tiedämme jo, että tietyt geenit voivat lisätä syövän riskiä. Tulevaisuudessa syövän riski voidaan arvioida jopa yksilöllisesti, Pylkkänen selittää.

Perinnöllistä alttiutta voidaan tutkia jo nyt: Suomessa on yli 50 alueellista hoitajaa sekä valtakunnallinen palveleva puhelin. Hoitajat voivat arvioida perintötekijöitä sukupuun perusteella. Jos riski havaitaan, erikoislääkäri voi arvioida tilannetta tarkemmin. Ihmisestä itsestään on kiinni, haluaako hän selvittää ja tietää itsestään tällaisia asioita etukäteen.

Ylipaino ja alkoholi

Tärkeimpiä tapoja ehkäistä rintasyöpää ja sen uusiutumista ovat painon pitäminen kurissa ja hyvä ravinto. Ylipaino lisää hormonaalisia riskejä: jopa 60 prosenttia vaihdevuosien jälkeisestä estrogeenista tulee rasvasta, varsinkin vyötärön seudulta. Lihavuus aiheuttaa myös tulehdustilan ja lisää insuliinien kaltaisia hormoneja, jotka lisäävät syövän ilmaantumista. Alkoholi lisää syövälle altistavia hormoneja, mutta tuottaa myös asetaldehydiä, joka aiheuttaa syöpää.

Painoindeksin ja vyötärön ympärysmitan suositukset ovat tiukat. Niiden ylläpitämisessä auttaa liikunta, joka suojaa syöviltä: mitä enemmän liikut, sen parempi.

Pylkkänen neuvoo liikkumaan puolesta tunnista tuntiin päivässä niin, että hengästyy, mutta pystyy puhumaan. Liikkua voi lyhyemmissäkin pätkissä. Sen lisäksi täytyisi muistaa arkiliikunta, kuten pyöräily ja kävely ja portaiden nousu. Istumista pitäisi välttää, koska se lisää ylipainoa ja jämähdyttää aineenvaihdunnan sekä heikentää ja lisää insuliiniherkkyyttä.

– Suositan sähköpöytää, jonka voi säätää mille korkeudelle vain. Välillä kannattaa jaloitella, Pylkkänen neuvoo.

Syödä pitää sen minkä kuluttaa. Punaista lihaa vain kohtuudella, mielellään runsas puoli kiloa viikossa, kun Suomessa sitä syödään jo jopa 1,3 kiloa, mikä on ihan liikaa. Värikkäitä kasviksia kannattaa syödä runsaasti. Niissä on suojaavia ravinteita, kuten syöviltä suojaavia antioksidantteja. Samalla kun syö paljon kasviksia, syö vähemmän syöpää aiheuttavia ravintoaineita. Myös täysjyväviljat vaikuttavat samaan suuntaan ja uusien tutkimusten mukaan myös kala, jossa on suojaavia omega 3 -rasvahappoja

VELI-PEKKA LESKELÄ