

Ruohonen-Lerner: Poliittiset virkanimitykset ovat korruptiota
KOLUMNI EU:n nimityskäytännöt eivät aina kestä päivänvaloa. Saksalaisen Martin Selmayrin pikanimitys EU-komission pääsihteeriksi on herättänyt laajaa arvostelua.
Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kabinettipäällikkönä toiminut Martin Selmayr nostettiin kyseenalaisin keinoin muutamassa minuutissa ensin varapääsihteeriksi ja sitten pääsihteeriksi. Myös Euroopan parlamentin useiden korkeiden virkamiesten valinta tehdään poliittisin perustein, ja päätökset tehdään etukäteen suljettujen ovien takana.
Selmayrin nimitys oli skandaali, ja hänen tulisi viipymättä erota tehtävästään. Hämmästyttävää oli, että osa suomalaismepeistä ei nähnyt Selmayrin pikanimityksessä ongelmia vaan hyväksyivät menettelytavat kun äänestimme niistä erikseen täysistunnossa keväällä. Haluan muutoksia tapaan, jolla EU:ssa täytetään korkeiden virkamiesten tehtäviä.
Muutama vuosi sitten keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä lupasi luopua poliittisista virkanimityksistä. “Poliittiset paketoinnit virkanimityksissä syövät poliittista uskottavuutta. Sulle-mulle-politiikan aika on yksinkertaisesti ohi”, Sipilä perusteli näkemystään. Toisin kuitenkin kävi. Sipilä nosti pääministerinä ollessaan esimerkiksi puoluetoverinsa kovapalkkaiseen virkaan Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen. Suomi on saanut kyseenalaista kunniaa myös Euroopan parlamentin keskusteluissa juuri tämän tilintarkastustuomioistuimen nimityksen johdosta. Keskusteluissa Suomi rinnastettiin nimityskäytäntöjen johdosta eräisiin Itä-Euroopan maihin.
Poliittiset virkanimitykset ovat korruptiota. Sääntöjä ja käytänteitä on tiukennettava, jotta tästä hyvä veli -järjestelmästä päästään eroon. Kaikkiin julkisiin virkoihin pitää aina valita pätevin ja paras hakijoista. Se on aina myös veronmaksajan etu. Toivottavasti Antti Rinne ja Juha Sipilä kirjaavat tämän tasa-arvoiseen oikeusvaltioon kuuluvan itsestäänselvyyden tulevaan hallitusohjelmaan.
Pirkko Ruohonen-Lerner
Europarlamentaarikko, PS/ECR
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU-virkamieseliitillä hunajaiset työsuhde-edut eikä rahantuloa voi estää: Moni tienaa jo paljon paremmin kuin Suomen pääministeri

Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner: Lobbarit ohjaavat EU-päätöksentekoa

Ruohonen-Lerner: Korruptioon puututtava kovalla kädellä
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.