

Donald Trumpin sairaalasta julkaisema video 4.10.2020. / TWITTER
Ruotsila: Trumpin koronadiagnoosi voi myös yhdistää kahtiajakautunutta kansaa
Mitä vaikutuksia koronalla on Yhdysvaltain presidentinvaaleihin? Voiko vastakkainasettelu lieventyä? Suomen Uutiset kysyi asiaa dosentti Markku Ruotsilalta.
Presidentti Donald Trumpin koronatartunta on laittanut sekä Trumpin ja Joe Bidenin kampanjatoimistoissa sananmukaisesti “etusivut uusiksi”.
Väkevästi kahtiajakautunut maa yrittää nyt näyttää hivenen yhtenäisempiä kasvoja maailmalle – ainakin demokraattien taholta. Siitä kertoo, esimerkiksi se, että Bidenin kampanja – osin vaalitaktisista syistä – veti Trumpia mainetta likaavat kampanjansa pois.
Myös entinen demokraattipresidentti Barack Obama otti kantaa sosiaalisessa mediassa kansakuntaa yhdistäen.
Yhdysvaltojen historian dosentin Markku Ruotsilan mukaan kansakunta voi yhdistyä.
– Trumpista voi tulla arkkityyppinen sijaiskärsijä kuten presidentti Ronald Reaganista 1980-luvulla – tai sitten huomion kääntyminen koronaan voi pienentää hänen voitonmahdollisuuksiaan, koska enemmistö äänestäjistä ei tähänkään asti ollut tyytyväinen hänen koronnatoimiinsa. Kaikki arvailut ovat yhtä hyviä ja yhtä huonoja, koska mitään vastaavaa tilannetta ei ole ollut näin lähellä vaaleja, hän sanoo.
Kahtiajakautuneisuus on jatkunut 1960-luvulta lähtien
Pandemian, ilmastonmuutoksen ja kaksinapaistuneen maalmantilanteen aikana on hyvä kääntää katsetta presidentinvaalivuoteen 1964, jolloin kisa käytiin demokraattipresidentti Lyndon B. Johnsonin ja republikaanien ehdokkaan, Barry Goldwaterin välillä. Elettiin Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välistä kylmän sodan aikaa ja Sikojenlahden vuoden 1962 ohjuskriisi oli tuoreessa muistissa.
Poliittisen historian loanheiton katsotaan alkaneen näistä vaaleista, kun demokraattipuolue kuvasi Daisy-mainoksen, jossa pieni tyttö laskee päivänkakkaran terälehdillä maailmanlopun. Samassa mainoksessa Lyndon B. Johnson kehottaa kansalaisia joko rakastamaan toisiaan tai kuolemaan.
(Juttu jatkuu videon alla)
Ruotsilan mukaan kahtiajako ei oikeasti ole syventynyt sitten 1960-luvun, vaan se on jatkunut aina siitä lähtien, koko ajan.
– Kahtiajako on nyt vain näkyvämpää median muutoksen takia. Toiseksi se on entistä selvemmin puoluepolitisoitunut – siis että molemmista puolueista on pääosin poistunut maltillinen keskusta ja nyt kumpikin edustaa yhtä ideologista ääripäätä.
Dosentti sanoo, että kansalaisten “hiljainen enemmistö” on aina 1970-luvulta lähtien ollut konservatiivista ja vähemmistö vasemmistolaista.
– Vähemmistöllä on tosin ollut hallussaan pääosa mediasta, akateemisesta maailmasta ja muusta kulttuurintuottamisesta – ja enemmistö on siksi kääntynyt sitä vastaan. Kaikki mitä tapahtui 1960-luvulla ja 1970-luvun alussa – tapahtuu nyt.
Ruotsila mainitsee samat tänä päivänä ajankohtaiset asiat: mellakat ja muu väkivalta, aseistautuneen äärivasemmiston hyökkäykset, Amerikan esittäminen läpeensä pahana systeemisesti rasistisena maana ja korkeimman oikeuden käyttö kulttuurisodan välineenä. Kaikki tapahtuu aivan saman kaavan mukaisesti myös nyt. Ja vastareaktiokin kaikkeen tähän on samanlainen, hän tarkentaa.
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Lyndon B. Johnsson Barry Goldwater koronavirus Joe Biden Markku Ruotsila Ronald Reagan Donald Trump Yhdysvallat Barack Obama
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.