Turvallisuuspoliisi Säpo:n vuosikirjan 2017 sanoma on selvä: Aika mennyt ei enää palaa ja epävarmassa sekä huonosti ennustettavassa maailmassa on jatkuvasti varauduttava uudenlaisiin uhkakuviin. Ruotsalaiset heräsivät todellisuuteen viimeistään viime huhtikuussa, kun ääri-islamista vaikutteensa saanut terroristi jyräsi jakeluautolla väkijoukkoon ja tappoi viisi ihmistä Tukholman Drottninggatanilla.

Ääri-ilmiöiden kasvu on Säpon erityishuoli. Se on uusi normaali. Muutama vuosi sitten mahdollisia terroristeja maassa oli satoja, tänään seurataan jo tuhansia. Ja kyse on nimenomaan islamistiterroristeista. Säpo:n vuosikirjassa todetaan näin:

”Uusi normaali on yhteinen huolemme koko Euroopassa. Iskut Manchesterissa, Lontoossa, Barcelonassa ja Turussa osoittavat, että kansainvälinen yhteistyö terrorismin torjumiseksi on välttämätöntä. Tarve tietojenvaihtoon ei koskaan aikaisemmin ole ollut näin suurta”.

Ruotsissa pidetään syksyllä valtiopäivävaalit ja ilmeisesti siksi Säpo on ottanut korostetusti esille uhkakuvana myös mahdollisen vaalitulokseen vaikuttamisen.

”Ruotsalainen tulosjärjestelmä on yksinkertainen, hajautettu ja se toimii käsipelillä. Näin ollen siihen on vaikeata vaikuttaa. On kuitenkin mahdollista, että jokin vieras valta koittaa lisätä vastakkainasettelua yhteiskunnassa vaalien alla ja siten heikentää demokraattista järjestelmää.”

Suomen Uutiset