Ruskon kokoomus uhkaa erota puolueesta, jos hallituksen sote-esitys etenee suunnitellussa muodossaan. Turun naapurissa sijaitsevan Ruskon kunnan kokoomuslaiset eivät hyväksy sitä, että Turun seudulla keskuskaupunki järjestää sosiaali- ja terveystoimen palvelut ja muiden osuudeksi jää pelkkä maksaminen.

– Hallituksen ajama sote-uudistus merkitsee Ruskolle pelkkää maksajan roolia, sanoo kunnanhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Sisko Hellgren Ylen haastattelussa.

Demokratiavaje uhkana

Tämä on varsin noloa myös siksi, että sote-esityksen harsi kasaan kokoomuksen turkulainen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo. Sote-esityksen pahin vika olisi, että se jättäisi alle 20 000 asukkaan kunnat vaille kunnollista päätösoikeutta palveluiden järjestämisen tavasta. Pieni alle 20 000 asukkaan kunta ei saisi omaa edustajaansa päättämään peruspalveluiden järjestämisestä sote-alueen työryhmiin. Pienet kunnat saisivat ainostaan yhteisen edustajan alueelta, jolla asuu vähintään 20 000 asukasta. Lakiasiantuntijat ovat pitäneet esitystä kuntien itsehallintoperiaatteen vastaisena. Jos lakia ryhdytään muuttamaan tähän suuntaan, se saattaisi vaatia asian säätämistä jopa perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Alle 20 000 asukkaan kunnat eivät saisi järjestää itse perus-, eikä erikoisterveydenhuoltoa. Niiden pitää hankkia kaikki palvelunsa lähialueen suuremmasta kunnasta, joka tuottaa ne isäntäkuntamallilla.
Peruspalvelut täytyy hankkia vähintään 20 000 asukkaan kunnista. Erikoisterveydenhuollon palvelut täytyy hankkia maakunnan keskuskunnasta, jossa on vähintään 50 000 asukasta. Tuollainen kunta voisi järjestää myös kaikki sote-palvelunsa itsenäisesti.

Hellgren sanoo, että kyseessä on pelko lähipalveluiden puolesta.

Kehyskunta ei voisi vaikuttaa sisältöön

– Kehyskunta, joka on maksumiehen roolissa, ei pysty vaikuttamaan palveluiden sisältöön. Näemme uhkana sen, että lähipalvelut ovat vaarassa. Tätä emme halua. Lähipalveluilla voimme vaikuttaa siihen, että kustannukset pysyvät kurissa, Hellgren toteaa.

Ruskolaiset kokoomusvaltuutetut ovat pettyneitä hallituksen linjaan.

– Ennen vaaleja puhuttiin, että pakkoliitoksia ei tule. Tässä tilanteessa kyllä viedään edellytykset toimia itsenäisenä kuntana.

He vetoavat Helsingin Sanomien viime syksyiseen selvitykseen, jonka mukaan Rusko on Suomen paras kunta: keskuskuntaa pienemmillä tuloilla on tuotettu palvelut, joihin ihmiset ovat tyytyväisiä.

ps verkkotoimitus