Kansanedustaja Maria Lohela (ps) on huolissaan valtiovarainministeriön talousarvioesityksen vaikutuksista saamelaiskielten elinvoimalle Suomessa. Yle Sápmi uutisoi maanantaina, että 8. elokuuta julkistetussa talousarvioesityksessä saamelaisten kulttuuri- ja kielipesille ehdotetaan annettavaksi 300 000 euroa, vaikka opetus- ja kulttuuriministeriö oli aikaisemmin esittänyt omassa budjettiehdotuksessaan yli kaksinkertaista lukua, 700 000 euroa.

– Esitys on räikeässä ristiriidassa Jyrki Kataisen hallituksen ohjelman kanssa, jonka tavoitteena on toteuttaa saamen kielen elvytysohjelman toimenpiteet ja turvata tähän tarvittavat resurssit. 9. elokuuta vietettyä kansainvälistä maailman alkuperäiskansojen päivää olisi voinut juhlistaa iloisemminkin uutisin, toteaa Lohela.

Lohelan mielestä juuri nyt on vakavan keskustelun paikka saamelaisten kielipesätoiminnan kehittämisestä, koska lopullinen saamelaisten kulttuuri- ja kielipesätoiminnalle annettava rahamäärä on tiedossa vasta hallituksen budjettiriihen jälkeen. Hänen mukaansa kielipesätoiminnan merkitys korostuu, koska saamelaiskielten tulevaisuus voidaan turvata nimenomaan siirtämällä kieli uudelle sukupolvelle.

PS VERKKOTOIMITUS