A-studiossa vierailleiden perussuomalaisten mukaan Olli Immosen kohua herättäneen Facebook-kirjoituksen keskeinen ongelma oli sen moniselitteisyys. Käytetty kieli oli kovaa, mutta epätäsmällistä. Viesti olisi pitänyt muotoilla niin, ettei erehtymisen vaaraa synny.

Maanantain A-studiossa haastateltiin kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkalaa, Simon Eloa ja PS-nuorten puheenjohtajaa Sebastian Tynkkystä. Kansanedustajien mielestä  Olli Immosen oma käytös ratkaisee sen, miten facebook-päivityksestä alkanut kohu vaikuttaa häneen uraansa kansanedustajana. Immonen tulee aikanaan selvittämään asiaa eduskuntaryhmälle.

Elo piti kansanedustajan ammattitaidon keskeisenä piirteenä sitä, että kuulija voi ymmärtää viestin samalla tavalla kuin viestin lähettäjä haluaa. Myös Tynkkynen myönsi, että jos viesti ymmärretään pahasti väärin, on viestitty väärin. Parasta olisi kertoa viestit niin, ettei erehtymisen vaaraa synny.

Vielä kovempaa retoriikkaa?

PS-Nuorten puheenjohtaja Tynkkynen puolusti Immosta, olihan hän jo aiemmin pitänyt hänen kirjoitustaan perussisällöltään puolueen linjan mukaisena.

– Itse olisin valmis siihen, että käytettäisiin jopa voimakkaampia puheenvuoroja yleisesti. Täsmällisiä, mutta voimakkaita, Tynkkynen toivoi, mutta korosti, että tällaisen lyyrisen vääristä tulkinnoista kasvavat rönsyt pitäisi katkaista alkuunsa.

Sitä hän piti Immosen kohun keskeisenä ongelmana – vääriä tulkintalinjoja ei katkaistu alkuunsa. Immosen olisi pitänyt tulla itse nopeasti julkisuuteen katkaisemaan vääriä tulkintoja muun muassa Immosen tekstin yhteyksistä Norjan terrori-iskuun.

Jatko itsestä kiinni

– Aikooko hän jatkaa tällä tiellä? En usko, että tälle retoriikalle löytyy laajaa kannatusta eduskuntaryhmän keskuudesta, Saarakkala arvioi Immosen tilannetta.

Elo muistutti, että viime kaudelta löytyy valitettava esimerkki siitä, milloin raja pitää pistää tiukasti kiinni. Hän ei toki teilaa Immosta, ennen kuin tätä on kuultu.

– Siinä ratkaisee se, miten hän selittää tämän tilanteen – ja miten hän aikoo toimia jatkossa. Tällainen retoriikka on tuhoon tuomittu tie: eivät perussuomalaiset halua tällaista monitulkintaista äärimmäistä retoriikkaa harjoittaa. Puolueena ja hallituspuolueena varsinkaan emme voi sellaista hyväksyä. Jossain raja tulee vastaan ja se täytyy hänen ymmärtää, Elo linjasi.

Monikulttuurisuuden rajat

Mikä on sitten perussuomalaisten käsitys monikulttuurisuudesta? Elo linjasi, että kaikki vähemmistöryhmät voivat säilyttää omia kansallisia erityispiirteitään, mutta Euroopassa raja kulkee siinä, että kaikkien täytyy hyväksyä eurooppalaiset demokraattisen yhteiskunnan perusarvot, kuten tasa-arvo, sanan-, uskonnon- ja mielipiteenvapaus.

Saarakkalan mielestä ongelma on siinä, mihin vedetään kulttuuriraja. Jos kaikki ryhmät haluavat omaan kulttuuriinsa sopivia palveluita yhteiskunnan tuella, se voi rapauttaa ihmisten veronmaksuhalua. Se on keskeinen ongelma pohjoismaisen hyvinvointivaltion kannalta, Saarakkala arvioi.

Veli-Pekka Leskelä