Suomen Yrittäjien esitys nuorten koulutussopimuksesta ei kelpaa SAK:lle. Yrittäjien malli ei perustu työsuhteeseen, minkä vuoksi nuoret jäisivät vaille sopimusturvaa, mitä SAK pitää pahana.

SAK:n kehittämisjohtaja Markku Liljeström moittii esitystä Kansan Uutisissa.
– Koulutussopimusmallin myötä Suomen Yrittäjät jättäisivät nuoret ilman palkkaa ja maksaisivat heille sen sijaan erillistä ”korvausta”, jonka suuruudesta tai maksutavasta ei ole mitään takeita. Lisäksi sopimuksen irtisanomiseen ei tarvittaisi perusteita. Käytännössä koulutussopimus olisi nuorelle nollasopimus, jossa työnantajavastuu on ulkoistettu nuorelle itselleen ja oppilaitokselle, Liljeström manaa.
Liljerströmin mielestä nuorten oppisopimukset pitää solmia jatkossakin työsuhteen pohjalta, mikä takaa nuorelle perusturvan ja sopimussuojan.
SAK ja muut työmarkkinajärjestöt tekivät syksyllä 2012 esityksen nuorten tuetusta oppisopimuskoulutuksesta. Sen alussa oppilas voisi tutustua erilaisiin aloihin ennen varsinaisen oppisopimuksen solmimista. Tämä sopisi SAK:n mukaan etenkin nuorille, jotka eivät vielä ole varmoja itselleen sopivasta alasta.

Veli-Pekka Leskelä