Saksalaiset ovat joutuneet hieraisemaan silmiään uutisia lukiessaan. Viisi pikkupoikaa on epäiltynä joukkoraiskauksesta. Uhri on 18-vuotias saksalaisnainen. Pojat ovat iältään vain 12-14 -vuotiaita. Epäilty rikos on herättänyt tunteita epäuskosta järkytykseen.

Saksassa rikosoikeudellinen vastuu alkaa 14 ikävuodesta. Tapaus on herättänyt keskustelua rikosoikeudellisen vastuun ikärajan laskemisesta.

Pikkupojat hyllytetty koulusta

Kaikki viisi epäiltyä pidätettiin perjantaina. Yksi 14-vuotias poika on päätynyt esitutkintaan, sillä hänelle on kertynyt rekisteriin jo kaksi aiempaa ilmoitettua seksuaalista ahdistelua. Tuolloin poika ei ollut vielä täyttänyt 14 ikävuotta, eikä teoista koitunut seuraamuksia. Hän on nyt tutkintavankeudessa.

Viranomaiset ovat huolissaan epäiltyjen luokkakavereista epäillyn teon luonteen vuoksi. Muut pojat on tämän vuoksi hyllytetty koulusta ainakin kesälomaan asti. Kesäloma alkaa heinäkuun 15. päivänä.

Mediatietojen mukaan kaikki pojat ovat Bulgarian kansalaisia.

Erimielisyyttä rikosoikeudellisen vastuun alaikärajasta

12-vuotiaat pojat luovutettiin vanhemmilleen lauantaina. Kaikkia epäiltyjä on kuulusteltu.

Koiranulkoiluttajat havaitsivat teon seurattuaan koiraansa leikkipuiston liepeillä. Silminnäkijät kertoivat nähneen naisen ja kaksi poikaa. Myöhemmin kävi ilmi, että epäiltyjä on yhteensä viisi.

Pojat ovat käyttäneet merkittävästi fyysistä väkivaltaa. Nainen joutui sairaalahoitoon vammojensa vuoksi.

Poliisien DPolG-ammattiliiton johtaja Rainer Wendt kertoi, että rikosoikeudellista ikärajaa on syytä laskea. Eri eurooppalaisissa maissa vastuun alaikäraja vaihtelee 10 ikävuodesta 15 ikävuoteen.

Tuomariliiton mukaan ikärajan alentaminen ei auta. Lastensuojeluviranomaiset ovat samaa mieltä. Viranomaisten mukaan jokainen tapaus tulee tutkia erikseen ja selvittää syyt tällaiseen käytökseen.

Henri Alakylä