Saksan Hessenin sunnuntain osavaltion vaalit voivat olla monella eri tapaa kohtalokkaat Saksan hallitukselle. Molemmat hallituspuolueet tulivat ryminällä alas. Voittajia olivat vihreät ja maahanmuuttokriittinen vaihtoehtopuolue.

Vaalien tuloslaskennan mukaan kristillisdemokraattinen CDU säilyttää osavaltion suurimman puolueen asemansa. Puolue on saamassa 27 prosenttia äänistä. Takapakkia edellisiin vaaleihin tuli rumat 11,3 prosenttiyksikköä. Saksan hallituskumppani sosiaalidemokraatit (SPD) kavensi niin ikään äänimääräänsä rutkasti. Puolue on saamassa 19,8 prosenttia äänistä. Se on 10,9 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisissä vaaleissa.

Kaksi selkeää vaalivoittajaa

Hallituspuolueiden rajut pudotukset tietävät samalla sitä, että vaaleissa on myös voittajia. Vaihtoehtopuolue AfD nousee ensimmäistä kertaa Hessenin alueparlamenttiin. Puolue keräsi yli kolminkertaisen äänimäärän edellisiin vaaleihin nähden. AfD sai 13,1 prosenttia äänistä. Viime vaaleissa puolue jäi äänikynnyksen alle 4,1 prosentin ääniosuudella. AfD on nyt jokaisessa Saksan alueparlamentissa.

Toinen vaalivoittaja on vihreät. Puolue ohitti jopa SPD:n niukasti. Ero on todella pieni ja puolueiden järjestys voi vielä muuttua. Vihreät saavat SPD:n tapaan 19,8 prosenttia äänistä. Kirjoitushetkellä vihreiden ja sosiaalidemokraattien ääniero oli alle 100 ääntä. Vihreiden äänimäärä paisui 8,7 prosenttiyksikköä viime vaaleista.

Saksan hallituksen sekoilu kostautui vaaleissa

Saksan hallituspuolueet ovat olleet kovissa paineissa pari viikkoa sitten käytyjen Baijerin vaalien jälkeen. Erityisen vaikeaa hävittyjen vaalien sarja on sosiaalidemokraattiselle SPD:lle. Muun muassa puolueen nuorisojärjestö on vaatinut puoluetta jättämään Saksan hallituksen, jotta puolue voisi nuolla haavojaan oppositiossa ja rakentaa menestys sitä kautta uudelleen.

SPD:n puheenjohtaja Andrea Nahles ja puoluesihteeri Lars Klingbeil olivat apeina.

– Hallitusyhteistyö ei voi jatkua näin, Klingbeil analysoi vaalituloksen antamaa signaalia.

Mutta CDU on kertonut, että jos maan hallitus hajoaa, on edessä uudet vaalit. Molemmat hallituspuolueet pelkäävät tätä.

CDU:lle oli tärkeää, ettei SPD pysty muodostamaan vihreiden ja vasemmistopuolue Linken kanssa aluehallitusta. CDU tullee hakemaan niin sanottua Jamaika-aluehallitusta. Nimi tulee puolueiden väritunnuksista, jotka ovat myös Jamaikan lipussa. Siihen kuuluisi CDU, vihreät ja liberaalidemokraattien FDP.

Hessen on ollut tärkeä osavaltio CDU:lle ja aluejohtaja Volker Bouffier on tunnetusti liittokansleri Angela Merkelin tukija. Hessenin osavaltiossa sijaitsee muun muassa maan finanssikeskus Frankfurt.

Henri Alakylä