
Saksan hallitusneuvottelut kaatuivat – presidentti Steinmeier ei haluaisi uusia vaaleja
Saksan liberaalidemokraatit (FDP) marssi ulos maan hallitustunnusteluista sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Neljän puolueen hallitustunnustelut tiedettiin etukäteen vaikeiksi, sillä FDP:n ja tunnusteluissa mukana olleen vihreiden käsitys niin maahanmuutosta kuin ympäristökysymyksistä erosivat toisistaan rajusti.
Hallitustunnustelujen kapellimestarina toiminut Angela Merkel ilmaisi pettymyksensä, mutta hän varoi syyttämästä ketään neuvottelujen kariutumisesta. Merkelin vetämä kristillisdemokraatit päätyi syyskuun vaaleissa vaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Puolue kuitenkin menetti paljon kannatusta eritoten maahanmuuttokriittiselle vaihtoehtopuolue AfD:lle. AfD rynni ensi kertaa Saksan liittopäiville noin 13 prosentin äänivyöryllä.
Sosiaalidemokraattinen puolue (SPD) koki vaaleissa merkittävän tappion. Kahdeksan vuoden ajan CDU:n ja tämän baijerilaisen sisarpuolue CSU:n kanssa hallinneen demaripuolueen identiteetti rampautui nopeasti, ja SPD ilmotti puolueen paikan olevan oppositiossa. Merkelin ainoaksi enemmistöhallituksen oljenkorreksi jäi ns Jamaika-hallitus, sillä hän halusi eristää AfD:n päätöksenteosta.
Maahanmuuttokriisi painoi vaa’assa
Maahanmuuttokysymys oli eräs syksyn vaalien kaikkein merkittävimmistä teemoista. Vuonna 2015 Saksan liittokanslerina toiminut Merkel toivotti tervetulleeksi kaikki Syyrian sisällissotaa pakeneet ihmiset. Tämä loi kaaoksen itäiseen Eurooppaan. Turkin rannikolta vyöryi väkeä Kreikan saarille ja sieltä edelleen Balkanin maiden kautta Saksaan saapui yli miljoona turvapaikanhakijaa.
Reitin varrella olleet maat joutuivat turvautumaan sisäpoliittisin keinoin ihmismassojen seassa. Unkari rakennutti raja-aitoja ja Itävallan silloinen ulkoministeri Sebastian Kurz ajoi aktiivisesti Balkanin reitin sulkemista.
Saksassa AfD:n kasvukausi alkoi. Ensin puolue miehitti Saksan osavaltioita sitä mukaa, kun niissä pidettiin vaaleja. Liittopäivävaaleissa puolueen menestys ajoi yhdessä SPD:n vetäytymispäätöksen Merkelin ahtaaseen tilaan.
Steinmeier ei halua uusia vaaleja
Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier on kannustanut liittopäiviä muodostamaan hallituksen.
Saksan perustuslain mukaan presidentti voi määrätä uudet vaalit, mikäli hallitustunnustelut ajautuvat karille.
Presidentti voi perustuslain 63 pykälän mukaan valita liittokanslerin, josta liittopäivät äänestää. Presidentin valinnasta tulee liittokansleri, jos ehdokas saa taakseen ehdottoman enemmistön.
Muussa tapauksessa liittopäivillä on kaksi viikkoa aikaa päästä sopuun uudesta liittokanslerista. Äänestysten tai ehdokkaiden määrää ei ole rajoitettu tuona aikana. Jos yksikään ehdokas ei saa taakseen ehdotonta enemmistöä, alkaa kolmas äänestyskierros. Tuolloin eniten ääniä saaneesta ehdokkaasta leivotaan liittokansleri.
Kolmannen äänestyskierroksen jälkeen presidentti joko hyväksyy liittopäivien valitseman liittokanslerin johtamaan vähemmistöhallitusta tai hän voi määrätä uudet vaalit pidettäväksi 60 vuorokauden aikana.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Uusimmat

Ansiotuloverotuksen vähennykset tasaavat tulonjakoa Suomessa

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kaikkein menokriittisimpinä
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää