Saksalaiset talousekspertit ennustavat maansa talouden ajautuvan pahaan taantumaan.

Talousviisaiden ryhmä on nimeltään German Council of Economic Experts. Ryhmän puheenjohtaja on taloustieteen tohtori, Freiburgin yliopiston professori Lars P. Feld.

Ryhmä on laatinut kolme skenaariota Saksan BKT:n kehitykselle vuosina 2020 ja 2021. Skenaariot eroavat toisistaan korona viruksen leviämisen ja keston suhteen.

Perusskenaario nojaa Kiinassa tapahtuneeseen viruksen leviämiseen ja kestoon. Tässä vaihtoehdossa Saksan BKT supistuisi tänä vuonna 2,8 prosenttia. Talous kääntyisi nousuun jo ensi kesänä eikä merkittäviä lisätoimenpiteitä tarvittaisi enää. Vuonna 2021 talous kasvaisi 3,7 prosenttia.

Riskiskenaariossa virus jatkaisi leviämistä myös kesälläkin. Vuoden toisella neljänneksellä, huhtikuu-kesäkuu, BKT alenisi peräti 10 prosenttia ja tänä vuonna vuositasolla 5,4 prosenttia. Ensi vuonna talous kasvaisi jo 4,9 prosenttia.

Kolmannessa. vakavassa riskivaihtoehdossa korona virus voisi laantua kesällä, mutta jatkua syksyllä. Tällöin BKT supistuisi viisi prosenttia ja ensi vuonnakin kasvua olisi vain yksi prosentti.

Talousryhmä arvioi, että kahdessa riskiskenaariossa nykyiset toimenpiteet eivät riittäisi. Pankkeja jouduttaisiin tukemaan ja jopa ajamaan alas. Valtio voi joutua lähtemään omistajaksi suuriin yrityksiin. Erityisesti Saksan viennille tärkeät auto- ja konepajateollisuus olisivat suuressa vaarassa. Julkisen sektorin vajeet, liittovaltion, osavaltioiden ja kuntien tasoilla kasvaisivat suuresti ja samoin velka-asteet.

Näiden talousviisaiden arvioon voidaan kuitenkin lisätä, että Saksan talous on lähtötilanteessa huomattavasti paremmassa kunnossa kuin kolmella muulla suurella EU-maalla eli Italialla, Ranskalla ja Espanjalla.

Saksan julkinen velka-aste (velat jaettuna BKT:llä) on vain 60 %. Ranskalla se on 100%, Italialla 135% ja Espanjalla 95%. Saksalla on ollut vuosia suuri budjetin ylijäämä, muilla 2-3 prosentin alijäämä suhteessa BKT:een.

SUOMEN UUTISET