Saksan teollisuuden uudet tilaukset putosivat kuukauden aikana 2,2 prosenttia. Ekonomistit arvelivat kuukauden pakituksen jääneen 0,1 prosenttiin. Vuoden takaiseen lukemaan verrattuna tilauksia on 8,6 prosenttia vähemmän.

Pitkään jatkunut alamäki luo varjon kotimaan kysynnälle, kirjoittaa talouslehti Financial Times. Saksan talous on pysynyt kasvu-uralla teollisuuden pakituksesta huolimatta, sillä palvelusektorin kasvu on pysynyt voimakkaana.

Suomen Uutiset kertoi hiljattain vihreiden kannatusnoususta ja teollisuuden alasajosta Saksassa.

Luvut ovat toukokuulta. Kesäkuun ostopäällikköindeksit kertovat, että teollisuuden laskutrendi on jatkunut myös kesäkuun aikana.

Luvut ovat niin murheelliset, että ekonomistit arvelevat Euroopan keskuspankin aloittavan uuden elvytyskierroksen heinäkuun loppupuolen kokouksessaan.

Maailmankauppa hyytynyt pahoin

Saksan teollisuus on kärsinyt pahoin maailmankaupan hyytymisestä. Saksan teollisuuden tilaukset ulkomailta romahtivat toukokuussa peräti 4,3 prosenttia huhtikuusta.

Taloustutkimuslaitos Pantheon Macroeconomicsin euroalueen pääekonomisti Claus Vistesenin mukaan tilausten väheneminen ei ole vielä vaikuttanut rajusti teollisuuteen, sillä vanhojen tilausten kirjoissa on ollut riittävästi purkamista.

– Näin ei voi jatkua kuitenkaan loputtomiin, Vistesen huomauttaa.

Henri Alakylä