

LEHTIKUVA
Euroalueella vientimaat kituuttelevat
Euroalueen taloudet näyttävät jakaantuvan kahteen uuteen kastiin. Vientiteollisuuden varassa olevat maat saavat lunta tupaan, kun taas kulutuskysyntään nojalla olevat taloudet ovat pärjänneet hieman paremmin. Suomi kuuluu pahaksi onnekseen näihin vientivetoisiin talousmaihin.
Talouslehti Financial Times kirjoittaa, että vienti piiputtaa kahdesta syystä. Kauppasota on hyydyttänyt maailmankauppaa ja samalla maailmanlaajuinen kysyntä on vähentynyt.
Kysynnän kasvu olisi kaikkien etu
Kulutuskysyntä on pitänyt Ranskan taloutta pystyssä samaan aikaan kun vientiteollisuusmaa Saksa flirttailee taantuman kanssa. Vientiteollisuusmaat perustavat taloutensa kauppataseidensa ylijäämään. Tällä ulkomaankaupalla rahoitetaan valtion menoja.
Kaikki maailman maat eivät voi kuitenkaan olla nettoviejiä. Siksi on tärkeää, että vientiteollisuusmailla on myös kulutuskysyntään keskittyneitä maita. Jos vaakakuppi kellahtaisi kysynnän suuntaan, olisi myös Suomella paremmat oltavat vientitulojen kasvaessa. Tämä johtuu siitä, että maailmalla olisi enemmän kysyntää suomalaisillekin tuotteille.
Suomi seurannee Saksaa
Saksan taloushuolet perustuvat valmistusteollisuuden jyrkkään alamäkeen. Nyt on nähtävissä ensi merkkejä siitä, että vientiteollisuuden hyytyminen alkaa säteillä ongelmia maan talouteen yleisesti. Vähentynyt kysyntä johtaa vähentyneeseen työmäärään ja se puolestaan rokottaa saksalaisten kukkaroja.
Siitä syystä saksalaistenkin kulutus hyytyy.
Suomen talous nojaa Saksan tapaan vientiteollisuuden hyvinvointiin. On siksi syytä olettaa Suomen talouden seuraavan Saksan esimerkkiä.
Toivoa kuitenkin on, sillä maailmalla on huomattu alentuneen kysynnän johtaneen talousongelmiin. Eräänlaisen kysyntätulpan irroittaminen helpottaisi niin Suomen kuin Saksankin taloutta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksan teollisuuden uudet tilaukset rojahtivat – kotimaan kysynnän varassa oleva talouskasvu vaarassa

Saksan talouden ylijäämät aiheuttavat ongelman: velkakirjoista on huutava pula

”Japanisaatio” leviämässä Eurooppaan deflaatio uhkaa jo aneemista talouskasvua

Kiina on talouden ruutitynnyri – kauppasota kiihdyttää räjähdystä
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.