Saksan avointa maahanmuuttopolitiikkaa ankarasti suominut maan eteläisen Baijerin osavaltion johtaja Horst Seehofer uhkaa pyytää maan perustuslakituomioistuinta hätiin. Saksan hallituksen arvellaan olevan kriisissä. Seehofer on CSU:n puheenjohtaja. CSU on puolestaan liittokansleri Angela Merkelin (kuvassa) johtaman CDU:n sisarpuolue.

Seehoferin mukaan Saksan hallitus on laiminlyönyt velvollisuuksiaan Baijeria kohtaan, koska maahanmuutto ei ole kontrolloitua. Niin sanotun ”Balkanin reitin” kautta kulkevat ihmiset tulevat pääosin Itävallasta Saksaan juuri Baijerin osavaltioon.

– Saksa ja Baijeri ovat kantokykynsä rajoilla. Baijeri ja paikalliset yhteisöt ovat työskennelleet äärirajoilla jo viikkojen ajan. Sen vuoksi tarvitsemme toimivia keinoja maahanmuuton rajoittamiseen, Seehofer totesi Baijerin paikallisparlamentin kriisikokouksen jälkeen.

Kapinahenkinen Baijeri

Seehofer jyrähti, että mikäli Saksa ei ala noudattamaan Dublinin sopimusta, Baijerissa otetaan omat keinot käyttöön. Seehofer ei täsmentänyt sitä, mitä nämä toimet olisivat. Dublin-sopimuksessa turvapaikkahakemus tulee jättää ensimmäiseen Schengen-maahan, johon hakija saapuu.

Merkel on puolestaan todennut, että asian kanssa on vain pärjättävä. Merkel ei usko rajojen sulkemisen olevan mikään ratkaisu. Myös maan sisäministeri Thomas de Maiziére totesi, ettei ongelma ole Saksan ja Itävallan rajalla, vaan Euroopan ulkorajoilla.

Saksaan jopa
1,5 miljoonaa maahanmuuttajaa?

Saksan virallisen arvion mukaan maahan tulee 800 000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna. Epävirallisten arvioiden mukaan määrä voi lähes kaksinkertaistua 1,5 miljoonaan.

Saksaan virtaa päivittäin 10 000 uutta turvapaikanhakijaa. Vuoden alusta Saksaan on saapunut jo 600 000 ihmistä.

Mielipidemittaukset osoittavat, että Seehoferin suosio on noussut, kun taas Merkelin suosio on pudonnut. Muutokset ovat merkittäviä.

Henri Myllyniemi