Suomen Kreikan tukemista koskeva salainen neuvottelulinja on julkaistu. Suuri valiokunta linjasi valtionvarainministeri Alexander Stubbille (kok.) ja pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) neuvotteluvaltuudet Kreikan tukipakettia koskevissa neuvotteluissa.

Suuren valiokunnan näkemys Kreikan tilanteesta oli pessimistinen ja sen myöntämä toimintalinja erittäin tiukka. Suomi lähti ajamaan Kreikan väliaikaista eroa eurosta.

Ohessa suuren valiokunnan antama linja (lihavointi toimituksen):

”Suomi katsoo, että Kreikan nyt esittämä uudistusohjelma ei vastaa lainkaan siltä edellytettyä.

Lisäksi, kun otetaan huomioon kansanäänestyksen tulos ja Kreikan tilanteen vaatimat uudistukset, on selvää, ettei ole olemassa edellytyksiä kestävälle ohjelmalle, ja siihen tarvittavalle omistajuudelle eikä riittävää poliittista tahtoa sellaisen täytäntöön panemiseksi.

 Kestävä ratkaisu Kreikan talousongelmiin on löydettävissä vaihtoehdossa, jossa Kreikka on väliaikaisesti rahaliiton ulkopuolella. Tässäkin vaihtoehdossa Kreikka tulee tarvitsemaan ulkopuolista apua.

Suomi katsoo, että Kreikan ehdotus ei muodosta riittävää pohjaa periaatepäätökselle EVM-ohjelmaneuvottelujen aloittamiseksi. Jatkoprosessissa voidaan tarkastella eri etenemisvaihtoehtoja.”

Ylen aikaisemmin julkaiseman uutisen mukaan Suomen toimintalinja oli koko euroalueen tiukin.