Valtion talousarviosta puhkesi jälleen kiivas keskustelu, kun hallitus antoi sen eduskunnan arvioitavaksi. Punavihreä oppositio ajautui pian lillukanvarsiin, kun sekä vihreät että vasemmisto syyttivät hallitusta teollisuuden tukemisesta energiatukien kautta.

Li Andersson (vas.) väitti hallituksen tukevan menestyvää vientiteollisuutta ja leikkaavan kaikkein köyhimmiltä.

Niin valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kuin pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vakuuttivat, että hallituksen täytyy tukea myös teollisuuden työpaikkoja.

-Ne yritykset, joihin energiatuet kohdistuvat, ovat tärkeitä myös. VATTin mukaan tukien laskeminen aiheuttaisi paineita nostaa hintoja. Meillä on tarve puolustaa teollisuudenkin työpaikkoja, Orpo totesi.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) muistutti, ettei Suomi käytä EU:n sallimaa 100 prosentin kompensaatiota, vaan 50 prosenttia.

SDP:n kuluneet moitteet

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman valitteli ”todellisten työttömyystoimien” puutetta.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho muistutti SDP:n hallituskaudella työttömyyden nousseen 100 000:lla, vaikka se moittii nykyhallituksen työllisyystoimia.

– Olemme saaneet näistä jo neljänneksen takaisin, vaikka suurin osa toimistamme on vasta tulossa voimaan. Taas toistuu moitteina, että tuemme veroalella omia taustaryhmiämme. No tässä niitä tulee: leskille, orvoille, pienyrittäjille, eläkeläisille, pieni- ja keskituloisille duunareille. Kyllä – perussuomalaisten taustaryhmille, Terho sommitteli sanansa.

Maahanmuuton kuluja alas

Sami Savio (ps.) kantoi huolta maahanmuuton kustannnuksista, jotka kasvoivat sadoilla miljoonilla euroilla, mistä aivan tarkkaa summaa ei kai tiedä asianomainen ministeriökään.

Kustannukset kuitenkin vähenevät 180 miljoonalla eurolla tähän vuoteen verrattuna. Menoja kuitenkin aiheutuu hallituksen lisäksi myös kunnille.

Työ maahanmuuton rajoittamiseksi on vielä kesken. Siksi siihen tähtäävät toimet on toteutettava pikaisesti täysimääräisesti, Savio korosti.

Keskustelu jatkuu eri pääluokkineen perjantai-iltaan asti, minkä jälkeen budjetti siirtyy valiokuntien ruodittavaksi. Eduskunta lyö budjetin lukkoon joulun alla.

Veli-Pekka Leskelä