
Ruotsin pääministeri varoittaa kansalaisiaan Al Jazeeran valeuutisista
Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson varoitti Ruotsin kansalaisia viestipalvelu X:ssä Al Jazeeran 10.11. esittämästä dokumentista.
LEHTIKUVA
Säpon vuosikatsaus toteaa, että maan turvallisuustilanne voi heiketä edelleen. Venäjän ohella Kiina ja Iranin islamistinen hallinto muodostavat maan suurimmat ulkoiset uhat. Maan turvallisuustilannetta heikentävät myös arabimedioiden sekä sosiaalisen median levittämät valeuutiset. Pääministeri Ulf Kristersson joutui varoittamaan viime marraskuussa kansalaisiaan Al Jazeeran dokumentista, joka väitti ruotsalaisten viranomaisten kaappaavan muslimilapsia.
Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon julkaisema vuosikatsaus kuvaa maan turvallisuustilannetta vakavaksi. Raportin mukaan on olemassa selviä riskejä, että turvallisuustilanne heikentyy entisestään.
Venäjän ohella Kiina ja Iranin islamistinen hallinto muodostavat suurimman uhan Ruotsille. Nämä maat pyrkivät osin yhteistyössä muuttamaan maailmanlaajuista turvallisuusjärjestystä. Venäjä, Kiina ja Iran ovat myös muuttumassa aggressiivisemmiksi tavoitellessaan päämääriään. Maiden toiminta voi muodostua uhaksi myös muiden länsimaiden turvallisuudelle, ja Ruotsin on raportin mukaan tehtävä kaikkensa estääkseen ulkovaltoja vahvistamasta valmiuksiaan Ruotsin ja muiden maiden kustannuksella.
Raportin mukaan viime vuonna Ruotsissa tapahtuneet Koraanien polttamiset ja valeuutiset, kuten esimerkiksi väitteet siitä, että Ruotsin viranomaiset rutiininomaisesti kidnappaavat muslimilapsia ja että Ruotsi on islaminvastainen maa, ovat johtaneet siihen, että Ruotsista on tullut väkivaltaisille ääriryhmille “oikeutetumpi” kohde. Näiden asioiden seurauksena terrorismin uhkatasoa on nyt nostettu tasolle neljä viisiportaisella asteikolla. Taustalla vaikuttaa esimerkiksi ruotsalaisia vastaan kohdistettu kuolonuhreja vaatinut Brysselin terrori-isku.
Raportti toteaa myös, että Lähi-idän konfliktit, kuten terroristijärjestö Hamasin ja Israelin väliset taistelut, ovat lisänneet polarisaatiota ja vaikuttavat toimijoihin Ruotsissa. Väkivaltaiset ääriryhmät hyödyntävät tilannetta levittääkseen epäluottamusta erityisesti verkossa. Se voi aktivoida yksittäisiä toimijoita tai ryhmiä. Ajatukset voivat muuttua toiminnaksi, jota ulkoiset toimijat tukevat.
Raportti kertoo Ruotsin turvallisuuspoliisin tekevän kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä turvallisuuspalvelujen ja poliisiviranomaisten kanssa väkivaltaisen ekstremismin ja terrorismin torjumiseksi.
Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson varoitti jo marraskuussa Ruotsin kansalaisia viestipalvelu X:ssä Al Jazeeran esittämästä dokumentista. Kristersson kirjoitti viestipalvelu X:ssä:
– Tänään Al Jazeera lähettää dokumentin, jossa käsitellään Ruotsin sosiaalipalveluja. Dokumentti saattaa aiheuttaa saman reaktion kuin LVU-kampanja. Tämä on vaarallista Ruotsille, ja se uhkaa myös vahingoittaa vakavasti sosiaalipalvelujen tärkeää työtä aidosti vaarassa olevien lasten auttamiseksi.
– Ruotsissa Ruotsin laki koskee kaikkia lapsia ja kaikkia vanhempia. Ruotsi ei salli yhteiskuntapolitiikkaansa vaikutettavan kansainvälisellä väärällä tiedolla eikä sellaisten henkilöiden toimesta, jotka eivät pidä siitä, että Ruotsin lainsäädäntö antaa lapsille omat oikeudet.
Pääministeri linkkasi julkaisuunsa Svenska Dagbladetille antamansa haastattelun.
LVU on lyhenne sanoista Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (suomeksi Laki nuorten hoidon erityissäädöksistä). LVU-kampanjaksi kutsutaan vuonna 2021 levitettyä disinformaatiota, jossa Ruotsin suurissa arabiankielisissä medioissa ja sosiaalisessa mediassa uutisoitiin väitteitä, että Ruotsin viranomaiset kidnappaavat lapsia maahanmuuttajaperheistä.
Artikkelisarja Al Jazeeran disinformaatiosta on tuonut jo kolme journalistipalkintoa Sydsvenskanin toimittaja Inas Hamdanille. SVT:n haastattelussa Hamdan kertoo, että jo vuosien ajan negatiiviseen sävyyn Ruotsista raportoinut Al Jazeera on muuttanut Ruotsi-kuvaansa arabinäkökulmasta katsottuna positiivisemmaksi Tukholman ja Malmön palestiinalaismielisten mielenosoitusten jälkeen.
Ruotsin Suuren journalistipalkinnon marraskuussa 2023 voittaneessa Sydsvenskanin artikkelisarjassa toimittaja Inas Hamdan osoitti, että mediayhtiö Al Jazeeran Ruotsista tehtyä raportointia hallitsi kolme aihetta: Koraanien polttaminen, Nato ja väite siitä, että Ruotsin sosiaaliviranomaiset sieppaavat muslimilapsia.
Myös Suomen Journalistiliitto järjesti viime vuonna tilaisuuden, jossa Hamdan oli puhujavieraana. Journalistiliiton tiedotteessa kerrotaan, että Hamdan on historian nuorin Ruotsin Suuren journalistipalkinnon voittanut toimittaja. Hän sai palkinnon Al Jazeeran Ruotsista kertoman disinformaation paljastamisesta. Suomen Uutiset ei löytänyt tilaisuudesta tai sen sisällöstä tarkempia tietoja Journalistiliiton sivuilta eikä muistakaan kotimaisista lähteistä tai medioista.
Huhtikuussa 2024 toimittaja Hamdan oli myös Nordic AI Journalism Summitin puhujavieraana Kööpenhaminassa Tanskassa.
Suomessa Al Jazeeran käyttäminen uutislähteenä on yhä varsin yleistä. Sitä siteerataan usein jopa uutisen ainoana lähteenä niin Ylellä kuin Helsingin Sanomissa.
Tuore Ylen uutinen tammikuulta kertoo Al Jazeerasta näin: Al Jazeera on yksi Lähi-itää tarkimmin seuraavista medioista.
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson varoitti Ruotsin kansalaisia viestipalvelu X:ssä Al Jazeeran 10.11. esittämästä dokumentista.
Artikkelisarja Al Jazeeran disinformaatiosta on tuonut jo kolme journalistipalkintoa Sydsvenskanin toimittaja Inas Hamdanille. SVT:n haastattelussa Hamdan kertoo, että jo vuosien ajan negatiiviseen sävyyn Ruotsista raportoinut Al Jazeera on muuttanut Ruotsi-kuvaansa arabinäkökulmasta katsottuna positiivisemmaksi Tukholman ja Malmön palestiinalaismielisten mielenosoitusten jälkeen.
Al Jazeeran toimittajien sekä qatarilaisten medioiden toimittajien X-julkaisuissa kunnioitettiin Hamasin terrori-iskun aiheuttamaa kärsimystä israelilaisille. Asiasta uutisoi Memri TV.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio tapasi Ruotsin parlamentin lakivaliokunnan puheenjohtaja Henrik Vingen poliittisen keskustelun merkeissä. Vinge on myös ruotsidemokraattien varapuheenjohtaja.
Viikon suosituimmat
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.