Vihreiden euroedustaja Satu Hassi toivoo, että laillinen palkanmaksu olisi nykyistä helpompaa. Hän vetoaa Uuden Suomen blogissaan omiin kokemuksiinsa 1970-luvulta alkaen.

– Toivottavasti Heidi Hautalan siivouksesta noussut kohu saa aikaan sen, että harmaan talouden ministeriryhmä muuttaa laillisen palkanmaksun helpoksi meille, jotka olemme työnantajia vain silloin tällöin, Hassi vetoaa.

Hassi kertoo väitelleensä eduskunnassa asiasta tuolloisen presidentin puolison lainsäädäntöneuvos Pentti Arajärven kanssa. Hänen mukaansa yksityishenkilön toimiminen palkanmaksajana on lain mukaan helppoa. Hassi oli toista mieltä.

– Sanoin, että kun yliopistokoulutuksen saaneena olin kokenut sen hankalaksi, veikkaan sen olevan tosi monelle vielä hankalampaa. Hän ei suostunut uskomaan, Hassi kirjoittaa.

– Miksi laillista palkanmaksua ei ole yksinkertaistettu jo kauan sitten? Veikkaan, että samasta syystä kuin miksi Arajärvi väitti laillisen palkanmaksun olevan helppoa. Niille, jotka verolakeja työkseen valmistelevat, systeemi on tuiki tuttu. Heidän on vaikea sisäistää sitä, että amatöörille se on hankalampaa kuin lääketieteellisten diagnoosien munkkilatina.

Hassi suosittaa uudeksi malliksi Osmo Soininvaaran ehdotusta, jossa satunnaisia työnantajia varten olisi valtion nettipalvelu, johon työnantaja kertoo palkkaamansa ihmisen henkilötunnuksen ja bruttopalkan. Tietokone laskisi bruttomaksun, jossa on mukana sotu- ja eläkemaksut, tapaturmavakuutukset ynnä muut lain vaatimat työnantajamaksut.

PS VERKKOTOIMITUS