Myöhäiseen iltaan jatkunut eduskuntakeskustelu sai lievästi sanottuna omituisia sävyjä. Vasemman laidan suunnalta kuultiin harvinaisen ylimielistä kielenkäyttöä.

SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkisen halveksiva kommentti tallentui eduskunnan videolähetykseen. Mäkinen tuohtui ps-kansanedustaja Miko Bergbomin puheenvuorosta. Hän kommentoi: ”On se hienoa, että pikkupojat tietää..”

Keskustelu koski työlainsäädäntöä.

PS-kansanedustaja Sebastian Tynkkynen kommentoi tapahtunutta: Kollegoiden puheiden sisältöä voi arvostella aivan vapaasti. Mutta se, että Miko Bergbomin puheen jälkeen Riitta Mäkinen menee kutsumaan häntä pikkupojaksi, on eduskuntatyössä täydellinen pohjanoteeraus. Voitte vain kuvitella, mikä valtakunnallinen huuto siitä alkaisi, jos joku ps-kansanedustaja kutsuisi salissa demarikansanedustajaa pikkutytöksi. En jotenkin olisi osannut kuvitella, että tällainen päivä eduskunnassa koittaisi.”

PS-nuorten puheenjohtaja Lauri Laitinen kummeksuu Mäkistä: ”Yllättäen ”nuorten etua” ajava SDP halveksii avoimesti nuoria. Sama kuin ”työväenpuolue” -homman kanssa — demarit itse ilkkuvat suomalaisille duunareille heidän koulutustasosta, mikäli eivät allekirjoita puna-aatetta.”

SDP julkaisi äskettäin tiedotteen, jossa vähättely mainittiin eräänä vihapuheen muotona.

Riitta Mäkinen julkaisi myös itse äskettäin voimakkaan puheenvuoron vihapuheen torjumiseksi. Mäkinen kirjoitti: ”Nyt on kyllä aikuisten katsottava peiliin. Vihapuhe on jo hyvän aikaa sitten arkipäiväistynyt ja laskeutunut myös lasten ja nuorten maailmaan. Tuo tapa on OPITTU tapa. On aikuisten vastuulla opettaa, kuinka toista ihmistä voi kohdella, mitä kyky empatiaan tarkoittaa ja kuinka sitä osoitetaan. Tähän kai puheella tunne- ja vuorovaikutustaidoista viitataan.”

Mäkinen siis a) käyttää lapseen viittaavaa ”pikkupoika”-termiä haukkumasanana mutta toisaalta b) vaatii aikuisia opettamaan lapsille empatiataitoja. Suomen Uutisten toimitukselle on epäselvää, millä tavoin SDP:n toiminta on omiaan opettamaan lapsille ja nuorille empatiaa.

Kiuru ylimielisenä

Illan ylimielisimmän kansanedustajan tittelistä mittelee Mäkisen lisäksi myös Krista Kiuru (sdp.).

Hän katsoi aiheelliseksi korostaa omaa kokemustaan ja vähätellä ensimmäisen kauden kansanedustaja Karoliina Partasta (kok). Tilanne näkyy niin ikään videolla.

”Tässä äsken puhui ensimmäisen kauden kansanedustaja, teillä on noin vuoden kokemus tästä talosta”, Kiuru vähättelee Partasta.

Pitkään asianajanana työskennellyt Partanen ei Kiurun vähättelystä hätkähdä. Hän vastaa tavalla, jota luonnehditaan somessa mic dropiksi – niin tyhjentäväksi kommentiksi, ettei siihen oikein voi sanoa mitään muuta:

”Totta tosiaan, olen ensimmäisen kauden kansanedustaja. Viimeiset kymmenen vuotta työskentelin asianajajana ennen kuin tähän taloon tulin – ja luulen jotakin tietäväni lainsäädännöstä.”


Täydennys 25.4. klo 11.15: HS:n haastattelema Riitta Mäkinen kertoo pyytäneensä Miko Bergbomilta anteeksi.

SUOMEN UUTISET