SDP julkaisi oman vaihtoehtonsa julkisen talouden tasapainottamiseksi. Vaihtoehto sisältää paljon veronkiristyksiä ja erilaisia tukien lakkauttamisia. Joukossa ovat muun muassa maataloustukien leikkaukset. Kansanedustaja Rami Lehtinen pitää esitystä ihmeellisenä.

– SDP elää ihan toisessa todellisuudessa kuin me muut. Jos he tosiaan kuvittelevat, että maataloustukien leikkaamisella saamme vielä tulevaisuudessakin kotimaista ruokaa pöytään, niin he ovat kyllä vahvasti väärässä. Ilmeisesti kotimaisen ruoantuotannon tukeminen ei kiinnosta demareita, kansanedustaja Rami Lehtinen miettii.

Maahanmuuttajien työllistyminen heikolla tasolla

SDP:n mukaan heidän vaihtoehtonsa sopeutustoimet ovat 9,1 miljardin suuruiset. Menosopeutukset ovat 2,7 miljardia, tulosopeutukset 3,4 miljardia ja kasvutoimet 3 miljardia. Kasvutoimia ei ole kuitenkaan yksilöity, vaan ne ilmoitetaan demareille tuttuun tapaan myöhemmin. Aiemmin SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman on kuitenkin maininnut, että osana kasvutoimia Suomeen tarvitaan 40 000 työperäistä maahanmuuttajaa. Lehtinen ihmettelee Lindtmanin näkemystä.

– Mistähän Lindtman toisi nuo 40 000 maahanmuuttajaa? Kyllähän työperäinen maahanmuutto on ihan kannatettavaa, mutta todellisuudessa meillä on jo nyt 50 000 työtöntä ulkomaalaista. Eikö olisi paljon järkevämpää saada heidät töihin kuin hankkia lisää maahanmuuttajia työllisyyden pelastamisen toivossa?

– Maahanmuuttajien työllistyminen on heikolla tasolla. On todennäköisempää, että heistä tulee yhteiskunnalle taloudellinen taakka kuin että he nostaisivat talouden nousuun. Sen takia on myös hyvä, että uuden hallituksen myötä kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen on poistumisvelvollisuus ulkomaalaisille, Lehtinen toteaa.

SDP korottaisi työnkin verotusta

SDP:n vaihtoehdon kulmakivi on verotuksen lisääminen, ja he haluaisivatkin peruuttaa kaikki veronkevennykset. Kansanedustaja Lehtinen miettii, miten SDP tuo osaajat Suomeen.

– SDP haluaa korottaa työnkin verotusta. Jos haluamme Suomeen ulkomaalaisia huippuosaajia, niin ennestään korkean tuloverotuksen kiristäminen ei tuo tänne yhtään lisää osaajia, Lehtinen päättää.

Suomen Uutiset