

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kepu ja vihervasemmisto hinkuvat työn verukkeella Suomeen lisää maahanmuuttajia – valtiovarainministeri Purra: ”Maahanmuutto, mikä meille suuntautuu, ei vahvista julkista taloutta”
Eduskunnassa käsiteltiin tänään keskiviikkona keskustan ja Liike Nytin välikysymystä hallituksen talouspolitiikasta. Opposition edustajilta kuultiin mm. useita puheenvuoroja, joissa vaadittiin hallitukselta lisää panostuksia maahanmuuttoon, jota opposition mielestä tarvittaisiin talouskasvun saamiseksi. Valtiovarainministeri Riikka Purra toppuutteli intoilua ja toi esille, että maahanmuuton määrien tarkastelu ei suinkaan anna realistista kuvaa maahanmuuton talousvaikutuksista.
Eduskunnan välikysymyskeskustelussa tänään maahanmuuttajien määrää halusivat puheenvuorojensa perusteella kasvattaa ainakin keskustan Markus Lohi, SDP:n Riitta Mäkinen sekä vihreiden Krista Mikkonen, jonka mukaan hallituksen maahanmuuttopolitiikka ”vaikeuttaa osaajapulaa”.
Opposition vaatimukset maahanmuuton lisäyksestä työn verukkeella olivatkin kuin saavillinen kylmää vettä satojen tuhansien työttömien työnhakijoiden tai vajaatyöllistettyjen niskaan.
Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreimman työllisyyskatsauksen mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa ja kuntakokeiluissa oli maaliskuun lopussa yhteensä 286 100 työtöntä työnhakijaa. Se on 32 300 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Oppositiopuolueiden puheissa ei juuri kuultu toivonpilkahduksia näille työtä hakeville ihmisille. Ilmeisesti oppositio haluaakin täyttää avoimet työpaikat maahanmuuttajilla.
Ylioptimismi johtaa harhaan
Valtiovarainministeri Riikka Purra huomautti salipuheenvuorossaan työperäisen maahanmuuton todellisuudesta ja sen vaikutuksista julkiseen talouteen.
Purra totesi puheenvuoronsa aluksi, että valtiovarainministeriön laskentajärjestelmissä ei pystytä ottamaan huomioon niitä selviä eroja, joita kantaväestön ja maahanmuuttajien välillä on muun muassa työllisyysasteessa, tulotasossa ja koulutusasteessa.
– Näissä VM:n laskelmissa maahanmuuton vaikutuksesta kestävyysvajeeseen siis oletetaan näiden indikaattorien olevan samoja kuin suomalaisilla, mikä on tietenkin ylioptimistista – ja täten tämä laskennallinen arvio menee pieleen.
– Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen selvityksen mukaan EU-kansalaisten keskitulot kymmenen vuoden maassaoleskelun jälkeen ovat noin 80 prosenttia suomalaistaustaisiin verrattuna. Sen sijaan kansainvälisen suojelun ja perheenyhdistämisen perusteella saapuneiden työtulot ovat vain noin puolet suomalaisten tuloista vielä kymmenen vuoden jälkeen. Valitettavasti Suomessa erityisesti erityisasiantuntijoiden oleskelulupien määrä on selvästi vähentynyt. Se oli viime vuonna vain 1 297, Purra sanoo.
Maahanmuutosta ei apua, jos tulijat eivät työllisty
Maahanmuutolla voidaan korjata ikärakenteen vinoumia ja väestöllistä huoltosuhdetta, mutta se ei automaattisesti ratkaise huoltosuhteen heikkenemisestä aiheutuvia ongelmia, mikäli tulijat eivät työllisty tai korkeintaan työllistyvät tehtäviin, jotka kerryttävät vain vähän verotuloja.
Purra toikin eduskunnassa esille, että pelkästään maahanmuuton suhteellisen määrän tarkastelu ei anna realistista kuvaa maahanmuuton vaikutuksista julkiseen talouteen.
– Maahanmuutto siis aidosti vaikuttaa positiivisesti vain väestölliseen huoltosuhteeseen, joka täytyy erottaa taloudellisesta huoltosuhteesta. Ja tämä on juuri se, mitä valtiovarainministeriökin kuvaa.
– Eli mikäli meillä olisi mahdollisuus saada sellaista maahanmuuttoa, joka selvästi tukee julkista taloutta, tilanne olisi eri, mutta tämä maahanmuutto, mikä tämän hetken todellisessa maailmassa meille suuntautuu, ei vahvista julkista taloutta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- koulutusaste työllisyyskatsaus Riitta Mäkinen perheenyhdistämiset tulotaso Markus Lohi Krista Mikkonen Kansainvälinen suojelu huoltosuhde vihervasemmisto Julkinen talous Riikka Purra vihreät SDP Keskusta työttömyys maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


HS esitti harhaanjohtavia väitteitä työperäisten maahanmuuttajien työllistymisestä – työllisiksi TEM:n raportissa lasketaan kaikki yhdenkin euron vuodessa ansainneet

Teemu Keskisarjan kolumni: Valhe, emävalhe, tilasto ja työperäinen maahanmuutto

Työperäiseen maahanmuuttoon tulossa tiukennuksia: Suomesta täytyy lähteä pois, kun työt loppuvat

Valtiovarainministeri Purra: Työperäinen maahanmuutto ei ratkaise ikääntyvän väestön ongelmia – Suomessa on liikaa ihmisiä työvoiman ulkopuolella

Lehtinen SDP:n vaihtoehdosta julkisen talouden tasapainottamiseksi: “Ilmeisesti kotimaisen ruoantuotannon tukeminen ei kiinnosta demareita”

Riikka Purra: Laiton maahanmuutto ja massasiirtolaisuus on EU-politiikan tärkein kysymys

Valtiovarainministeri Purra: Omillaan toimeen tuleva ihminen on vasemmiston kauhu

Kolumni: Viis vauvapulasta, nyt meille mahtuu maahanmuuttajia!

Mäenpää keskustan ja Liike Nytin välikysymyksestä: Keskustan kotimaisuus jäi puolitiehen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää