SDP:n varapuheenjohtaja Eero Vainio, 26, kehottaa puoluettaan lopettamaan selittelyn. Hän kertoi kannastaan Helsingin Sanomissa. Yhtenä kiemurtelemisen aiheena hän mainitsee erikseen hallituksen sote-uudistuksen vaikeudet.

– Otetaan nyt esimerkiksi kunta- ja soteuudistus. Ne ovat olleet hankkeita, joissa hallituksen meno on ollut todella takkuista. En oikein näe, miten tätä voisi paremmaksi selittää, Vainio sivaltaa HS:n haastattelussa.
Hänen mielestään olisi selvempää kertoa päätösten lähtötilanteesta kaikkine monimutkaisuuksineen äänestäjille rehellisesti, eikä esiintyä yksimielisesti riitaisen päätöksen takana, kun yksimielisyyttä ei kuitenkaan asiasta ole.
– Se poistaisi sitä vaikutelmaa, että kaikki rakastaisivat tehtyjä ratkaisuja, kun kuitenkaan näin ei ole”, Vainio sanoo.
Tämä olisi resepti myös laskeviin kannatuslukuihin. Hän toivoo rohkeampia avauksia ja kärkevämpää keskustelua: mieluummin vaikka pyydetään jälkeen päin anteeksi kuin että ollaan tuppisuina.

Kierrätys jähmetti

Vainion mukaan SDP:n ministerikierrätys jähmetti puolueen eduskuntaryhmää. Se ei siis ollut Vainion mielestä puolueelle hyväksi.
– Ministerikierrätys oli täysin paikallaan, mutta itse prosessi teki sen, että meidän kansanedustajat muuttuivat varovaisiksi. Moni alkoi odottamaan ministerin pestiä, ja sitten oltiin mieluummin hiljaa kuin tehtiin jotain, Vainio sanoo HS:ssa.

Veli-Pekka Leskelä