Mikäli EU-maan julkisen talouden alijäämä kohoaa yli kolmen prosentin, se joutuu niin sanotulle EU:n tarkkailuluokalle. Vaikka Suomi hetkellisesti nyt ylitääkin tämän rajan, arvioi EU Suomen hallituksen hoitavan talouttaan uskottavalla tavalla. Voimakkaan säästöohjelman ansiosta Suomi välttää nyt tarkkailuluokan.

EU:n komissio uhkaa marssittaa nöyryyttävälle ”tarkkailuluokalle” seitsemän maata. Sinne joutuvat Belgia, Ranska, Italia, Unkari, Malta, Puola ja Slovakia. Maat eivät ole saaneet suitsittua julkista kulutustaan kestävälle tasolle.

Euroopan komissio on kevätpaketissaan arvioinut, noudattavatko jäsenvaltiot EU:n perussopimuksen kriteerejä julkisen talouden alijäämälle.

Vaikka Suomi ylittää kolmen prosentin, alijäämä pysyy alle 3,5 prosentissa tänä vuonna. Lisäksi alijäämän ennustetaan pienenevän alle 3 prosenttiin ensi vuonna.

Asiasta tiedottaa valtionvarainministeriö.

Valtionvarainministeri Riikka Purra kommentoi:

”Suomi välttää tällä kertaa EU:n tarkkailuluokan. Huhtikuun lisäsäästöt olivat ratkaisevia. Taloutta ei kuitenkaan korjata EU:n takia, vaan jotta kykenisimme turvaamaan hyvinvointiyhteiskunnan. Vanhaa menoa ei voi jatkaa, vaikka monet poliitikot edelleen niin haluavat uskotella.”

SUOMEN UUTISET