Lundin yliopiston sisäiset paperit sen paljastivat: miesten ja naisten välinen tasa-arvo edellyttää nykypäivänä miesten syrjintää. Lundin yliopiston insinööritieteiden tiedekunnan apulaisprofessuurin viran hakuprosessi keskeytetään, jos pätevimmäksi hakijaksi osoittautuu mies. Näin kertoo Akateemisen vapauden toteutumista Ruotsissa tarkkaileva uutissivusto Academic Rights Watch.

Ruotsi seuraa Hollannin esimerkkiä. Suomen Uutiset kertoi kesällä Eindhovenin teknisen yliopiston käytännöstä, jossa uudet vakanssit ovat auki vain naisille. Tosin Lundin yliopisto tekee saman salamyhkäisemmin.

Lundin yliopiston dokumenttien mukaan tiedekunta antaa tarvittavan rahoituksen viralle, jonka on vastaanottamassa nainen. Jos mieshakija olisi saamassa paikan, nimitysprosessi keskeytetään. Silloin osasto voi yrittää uudemman kerran palkata naisen mainostamalla uutta virkaa.

Yksi tiedekunnan tutkijoista paljasti avoimen syrjivän käytännön tasa-arvovaltuutetulle, joka nyt tutkii juttua.

Naispuolisten professorien osuus kasvoi vuosina 2006-2016 hieman, 11,8 prosentista 15,5 prosenttiin, mutta Ruotsin hallituksen tasa-arvotavoite on, että miehiä ja naisia valittaisiin professoreiksi yhtä paljon. Se ei olisi mitenkään vähäinen väliintulo yliopistojen autonomiaan, Academic Rights Watch kirjoittaa.

Uutiseen reagoi Suomessa ensimmäiseksi toimittaja Ivan Puopolo twiitillään:

Suomen Uutiset