
Somalian maaohjelma keskeytetään – Rostila kiittää historiallista linjanmuutosta
Kehitysavun ehdollistaminen on merkittävä perussuomalainen saavutus.
VALTIONEUVOSTO
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen vieraili Somaliassa tiistaina 21.1. ja tapasi siellä pääministeri Hamza Abdi Barren ja sisäisen turvallisuuden ministeri Abdullahi Sheik Ismailin. Rantanen kertoo Somalia-maaohjelman saavan uutta rahoitusta sen jälkeen, kun maiden välisissä paluujärjestelyissä on tapahtunut kehitystä.
Tapaamisten tarkoitus oli vahvistaa Suomen ja Somalian kahdenvälisiä suhteita sisäisen turvallisuuden sektorilla sekä edistää yhteistyötä ja parhaiden käytänteiden vaihtoa paluukysymyksissä. Ministerit keskustelivat mahdollisista uusista yhteistyömuodoista, joilla voitaisiin luoda molempia osapuolia palvelevia käytäntöjä ja samalla kehittää Somalian viranomaisten kapasiteettia.
– Suomi haluaa kehittää kumppanuutta Somalian kanssa, ja arvostamme maidemme välistä hyvää ja pitkäaikaista yhteistyötä. Suomen prioriteettina on toimivien paluujärjestelyjen vakiinnuttaminen ja siihen liittyvän yhteistyön rakentaminen, sanoo ministeri Mari Rantanen sisäministeriön tiedotteessa.
– Somalia on Suomelle tärkeä kumppani muun muassa terrorismin vastaisessa toiminnassa, jossa se itse työskentelee etulinjassa. Somalian poliisi ja muut turvallisuusviranomaiset tekevät tärkeää työtä tilanteen rauhoittamiseksi ja kansalaisten turvallisuuden parantamiseksi.
Suomi on keskeyttänyt toistaiseksi kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalia-maaohjelman. Uusia rahoituspäätöksiä tehdään vasta sitten, kun takaisinottoon liittyvässä yhteistyössä on tapahtunut edistystä. Suomi jatkaa aktiivisesti dialogia yhteistyön kehittämiseksi Somalian viranomaisten kanssa.
Suomella ja Somalialla on vanhastaan hyvät ja aktiiviset kahdenväliset suhteet. Maat tekevät yhteistyötä esimerkiksi kriisinhallinnassa ja rauhanvälityksessä.
Vierailunsa aikana Rantanen tapasi myös YK:n pääsihteerin erityisedustaja James Swanin, EU-suurlähettiläs Karin Johanssonin, EUCAP Somalia -siviilikriisinhallintaoperaation päällikön Kęstutis Lančinskasin sekä EUCAP-operaatiossa työskenteleviä suomalaisia.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kehitysavun ehdollistaminen on merkittävä perussuomalainen saavutus.
Perussuomalaisten pitkäaikaisena tavoitteena on ollut, että meiltä kehitysapua saavat maat sitoutuvat myös vastaanottamaan palautettavia ja karkotettavia kansalaisiaan, sanoo kansanedustaja Joakim Vigelius.
Jos Somalialle ei omien kansalaisten vastaanottaminen maistu, niin sitten ei kannata odottaa myöskään tukia suomalaiselta veronmaksajalta, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom.
Suomen kahdenvälistä kehitysyhteistyötä koskevan Somalia-maaohjelman toimeenpano keskeytetään toistaiseksi. Ratkaisun taustalla ovat kielteisen päätöksen saaneiden henkilöiden palauttamisen vaikeudet Somaliaan, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo.
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Viikon suosituimmat
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.