
Somalian maaohjelma keskeytetään – Rostila kiittää historiallista linjanmuutosta
Kehitysavun ehdollistaminen on merkittävä perussuomalainen saavutus.
VALTIONEUVOSTO
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen vieraili Somaliassa tiistaina 21.1. ja tapasi siellä pääministeri Hamza Abdi Barren ja sisäisen turvallisuuden ministeri Abdullahi Sheik Ismailin. Rantanen kertoo Somalia-maaohjelman saavan uutta rahoitusta sen jälkeen, kun maiden välisissä paluujärjestelyissä on tapahtunut kehitystä.
Tapaamisten tarkoitus oli vahvistaa Suomen ja Somalian kahdenvälisiä suhteita sisäisen turvallisuuden sektorilla sekä edistää yhteistyötä ja parhaiden käytänteiden vaihtoa paluukysymyksissä. Ministerit keskustelivat mahdollisista uusista yhteistyömuodoista, joilla voitaisiin luoda molempia osapuolia palvelevia käytäntöjä ja samalla kehittää Somalian viranomaisten kapasiteettia.
– Suomi haluaa kehittää kumppanuutta Somalian kanssa, ja arvostamme maidemme välistä hyvää ja pitkäaikaista yhteistyötä. Suomen prioriteettina on toimivien paluujärjestelyjen vakiinnuttaminen ja siihen liittyvän yhteistyön rakentaminen, sanoo ministeri Mari Rantanen sisäministeriön tiedotteessa.
– Somalia on Suomelle tärkeä kumppani muun muassa terrorismin vastaisessa toiminnassa, jossa se itse työskentelee etulinjassa. Somalian poliisi ja muut turvallisuusviranomaiset tekevät tärkeää työtä tilanteen rauhoittamiseksi ja kansalaisten turvallisuuden parantamiseksi.
Suomi on keskeyttänyt toistaiseksi kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalia-maaohjelman. Uusia rahoituspäätöksiä tehdään vasta sitten, kun takaisinottoon liittyvässä yhteistyössä on tapahtunut edistystä. Suomi jatkaa aktiivisesti dialogia yhteistyön kehittämiseksi Somalian viranomaisten kanssa.
Suomella ja Somalialla on vanhastaan hyvät ja aktiiviset kahdenväliset suhteet. Maat tekevät yhteistyötä esimerkiksi kriisinhallinnassa ja rauhanvälityksessä.
Vierailunsa aikana Rantanen tapasi myös YK:n pääsihteerin erityisedustaja James Swanin, EU-suurlähettiläs Karin Johanssonin, EUCAP Somalia -siviilikriisinhallintaoperaation päällikön Kęstutis Lančinskasin sekä EUCAP-operaatiossa työskenteleviä suomalaisia.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kehitysavun ehdollistaminen on merkittävä perussuomalainen saavutus.
Perussuomalaisten pitkäaikaisena tavoitteena on ollut, että meiltä kehitysapua saavat maat sitoutuvat myös vastaanottamaan palautettavia ja karkotettavia kansalaisiaan, sanoo kansanedustaja Joakim Vigelius.
Jos Somalialle ei omien kansalaisten vastaanottaminen maistu, niin sitten ei kannata odottaa myöskään tukia suomalaiselta veronmaksajalta, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom.
Suomen kahdenvälistä kehitysyhteistyötä koskevan Somalia-maaohjelman toimeenpano keskeytetään toistaiseksi. Ratkaisun taustalla ovat kielteisen päätöksen saaneiden henkilöiden palauttamisen vaikeudet Somaliaan, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo.
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Viikon suosituimmat
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Lue lisää
Lue lisää