Yle Kioskin vaalibotti johdattelee ja painottuu teemoihin, jotka ovat lähellä liberaalin vasemmiston pienpuolueita, Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa kirjoitti lehdessään.

Aiemmin vaalibottia on akateemisesta suunnasta kuvattu jopa ”räikeän propagandistiseksi”. Perussuomalaiset Nuoret ilmaisivat kannanotossaan tyrmistyksensä siitä, miten Yle levittää nuorille transpropagandaa Yle Kioskin vaalikoneessa.

– Koska vaalikoneen merkitys nuorille on niin suuri, on hienoa, että Yle Kioskilla on juuri heille suunnattu Vaalibotti-niminen vaalikone, Pernaa kehuu. Päätoimittaja kiinnittää kuitenkin huomiota vaalibotin tuttavalliseen puhekielisyyteen ja omituisen johdattelevaan tyyliin.

– Yritys on hyvä, mutta bottia ei ole rakennettu ihan oikein. Kysymyskokonaisuus on painottunut teemoihin, jotka ovat kaikkein lähimpänä niin sanottua liberaalia vasemmistoa edustavia pienpuolueita.

– Erityisen ongelmallista tämä on, kun kyseessä on koko kansan Ylen tuote, Pernaa toteaa.

”Muistithan, että kommareita ei voi äänestää”

Pernaa vinoilee pohtimalla, millainen vaalibotti olisi julkaistu talvisodan jälkeen. Nimeltään se olisi voinut olla vaikka Isänmaabotti ja edetä seuraavasti:

– Talvisodan rauhanehdoissa menetettiin Viipuri, Suomen melkein toiseks suurin kaupunki ja Karjala. Mitä mieltä sä oot tästä?

– Moni on sitä mieltä, että hyvä elämä tulevaisuudessa vaatii sitä, että nää epäreilusti menetetyt alueet pitäis vallata takaisin. Mutta mitä mieltä sä oot?

Pernaa arvelee, että isänmaakoneen johtopäätöksenä voisi monelle nuorelle tulla IKL.

– Ja vielä: ”Ai niin muistithan sä, että ”kommareita ei voi äänestää, koska niiltä on poliittinen toiminta kokonaan lailla kielletty”, Pernaa havainnollistaa.

SUOMEN UUTISET