Eduskuntavaalien alla, noin kaksi kuukautta sitten Hesari julkaisi vetovoimagallupin. Harvoin näkee gallupia, jonka ennuste menee niin pahasti pieleen. Virheistä oppimattomana HS uusi tänään gallupin täsmälleen samassa muodossa, nyt EU-vaaliehdokkaille.

Aloitetaan siitä, miten ”vetovoimagallup” ennusti eduskuntavaalien tulosta: Sen mukaan Pekka Haaviston (vihr.) piti olla Helsingin vaalipiirin ylivoimaisesti suosituin ehdokas. Vaan eipä ollut. Suosituin ehdokas oli perussuomalaisten Jussi Halla-aho, jolle HS ennusti 13. sijaa.

HS-jutun kuvituskuvassa iloisina läpipääsijöinä mainostettiin Silvia Modigia (vas.) ja Ozan Yanaria (vihr.). Modigille HS ennusti viidettä sijaa, Yanarille kuudetta. Hymy vaihtui pettymyksen kyyneliin, molemmat putosivat eduskunnasta kokonaan.

HS puski muiden medioiden ohella raivokkaasti eduskuntaan feministipuolueen Katju Aroa. Hän ei ollut lähelläkään läpipääsyä.

Sen lisäksi, että gallup ennusti läpimenijät väärin, myös eduskuntaan nousseet menivät lehdeltä täysin pieleen.

Mai Kivelä (vas.) pääsi läpi, samoin Mari Holopainen (vihr.), Mari Rantanen (ps.), Terhi Koulumies (kok.) ja Atte Harjanne (vihr.). Vetovoimagallupista tehty HS-juttu ei noteerannut heitä lainkaan.

Kahdenkymmenen ”HS-vetovoimaisimman” ehdokkaan joukkoon ei mahtunut Tom Packalenia (ps.) eikä Wille Rydmania. Molemmat pääsivät silti läpi.

Miksi tulokset ovat niin pahasti killissä?

Siksi, koska gallupiin vastannut sai valita niin monta nimeä kuin haluaa. Vaaleissa äänestetään luonnollisesti vain yhtä henkilöä. Näin ollen gallupilla ei ole mitään tekemistä äänestystuloksen selittämisen kannalta, Se korkeintaan kertoo siitä, ketkä ovat kunkin tiiviin puolueklusterin näkyvimmät nimet. Vihreiden, sdp:n, feministien ja vasemmistoliiton ehdokkaat ovat poliittisesti niin lähellä toisiaan, että äänestäjät voivat päätyä kehen tahansa. Mutta tällä tavoin ei voi luotettavasti ennustaa äänestystulosta.

Virheistä ei opita

Vinon vetovoimagallupin ohella HS kunnostautui eduskuntavaalien alla myös pieleenviritetyllä vaalikoneella. Samaa syntiä tehtiin muuten myös Ylellä. Mutta opittiinko HS-toimituksessa virheistä?

Näemmä ei. Lehti on jälleen julkaissut vetovoimagallupin, jonka kärjessä vähemmän yllättäen paistattelee kiiltokuvamainen joukko vihermielisiä. ”Suosittuun etujoukkoon” kuuluvat Ville Niinistö (vihr.), Heidi Hautala (vihr.) ja Eero Heinäluoma (sdp.).

Muu media toistaa auliisti vetovoimagallupin tulokset. Valitettavasti gallupin ennustusvoima on olematon. Se on puettu tutkimuksen muotoon, mutta kuten eduskuntavaalien esimerkki osoittaa, toteutustapa on niin huono, ettei sillä ole edes viihdearvoa. Gallupille on vaikea nähdä muuta tarkoitusta kuin vihreiden mainostaminen.

Sen verran HS on tehnyt tilaa totuudelle, että jutun keskivaiheilla todetaan: ”HS:n kysely ei mittaa niinkään ehdokkaiden todellista kannatusta, vaan heidän tunnettuuttaan.”

Kuulostaa vähän samalta kuin puolivillaisen laihdutusvalmisteen mikroskooppiseen tuoteselosteeseen kirjoitettu vastuuvapauslauseke: ”Tämä tuote ei välttämättä laihduta”.

Toisinkin voi ennustaa

Vedonlyöntiyhtiö Betsson tekee toisenlaisen arvauksen. Se on laskenut vedonlyöntikertoimet kolmelle ehdokkaalle. Todennäköisin vaalisuosikki on Betssonin mukaan Laura Huhtasaari (ps.), kakkonen on Eero Heinäluoma ja kolmonen Mauri Pekkarinen (kesk.).

Huhtasaarelle HS ennustaa kuudenneksi suosituinta sijaa. Betssonin on vaikeaa ennustaa tahallaan pieleen, koska sillä vahva taloudellinen kannustin arvata niin hyvin kuin mahdollista.

Saapa nähdä, kuinka käy.

SUOMEN UUTISET