Skotlannin itsenäisyysäänestyksen tulos kertoo, että 55,3 prosenttia äänesti itsenäisyyttä vastaan. Pettyneet itsenäisyyttä kannattaneet äänestäjät hyväksyivät tuloksen. Iso-Britannian pääministeri David Cameron oli huojentunut tuloksesta, mutta huomioi skottien äänestystuloksen olleen kuitenkin sen verran täpärä, että hän lupasi skoteille lisää valtaa verotus- ja sosiaaliturva-asioissa.

Skotlannin itsenäisyysäänestys houkutteli sankoin joukoin äänestäjiä vaaliuurnille: lähes 85 prosenttia käytti äänioikeuttaan. Vastaavaa ei olla saarivaltakunnassa nähty useisiin vuosikymmeniin, Financial Times uutisoi.

Espanjassa katalonialaisille tarjolla vain keppiä

Espanjan ulkoministeri José Manuel García Margallo väläytti puolestaan mahdollisuutta hyllyttää Katalonian hallinto, mikäli Kataloniassa aiotaan järjestää vastaavanlainen kansanäänestys marraskuussa.

Espanjan perustuslain mukaan laittomasti toimiva paikallishallinto voidaan syöstä pois vallasta.

– Hallitus voi käyttää kaikkia käytettävissä olevia keinoja… ei vain lakia, vaan koko lain voimaa, Margallo uhosi.

Katalonian itsenäisyyttä maltillisesti ajava Artur Mas puolestaan ihmettelee ulkoministerin tiukkaa suhtautumista.

– Ei heidän tule ajatella, että näin toimimalla pysäytetään historian kulku, Mas ilmoitti.

Mas kertoi, että mikäli maan perustuslakituomioistuin tuomitsee kansanäänestyksen lainvastaiseksi niin hän voisi järjestää ennenaikaiset paikallisvaalit Kataloniaan. Tämä toimisi samalla tavalla kuin itsenäisyydestä äänestäminen kansanäänestyksellä.

Henri Myllyniemi