Suomen pitää katsoa omia rajoja pidemmälle niin muuttoliikkeitä kuin valtioiden suhteita katsottaessa. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi eduskunnassa keskiviikkona, kun eduskunta puhui ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä EU-toimintaympäristön muutoksista.

Väestönkasvu on voimakasta Afrikassa, konfliktit piinaavat monia maita. Ratkaisut pitäisi etsiä tapahtumapaikoilla.

Afrikan ongelmat korjattava paikan päällä

– Meillä on naapurina manner, jonka kasvava väestö lasketaan miljardeissa: nyt noin 1,1 miljardia, vuonna 2050 noin 2,4 miljardia. Ilman kehitystä ja turvallisuutta ei ole todellista näkymää, että muuttoliikkeen paine laantuisi. Pitää kohdata haasteet siellä missä ne ovat. Se merkitsee työtä, turvallisuutta ja toivoa Afrikan nuorille, Soini näki.

Soini luetteli maailman kriisipesäkkeet. Kemiallisten aseiden käyttö Syyrian kriisissä oli järkyttävää. Teolla on oltava seurauksia ja syylliset täytyy saada vastuuseen.

Diplomaattinen puhe on liiankin kovaa

USA:n uusi hallinto on ottanut Syyrian tilanteessa entistä tiukemman linjan, mutta se vaatii myös Venäjän mukanaoloa. Ainoa ratkaisu on poliittinen ratkaisu. USA panostaa myös terrorismin vastaiseen taisteluun, mihin Suomikin ottaa osaa mm. Irakin operaatiossa.

– USA:n vaalien tulos on muuttanut poliittista maisemaa etenkin puhetapaa. Mutta kun tarkemmin katsomme niin suuri linja on jatkuvuudessa. Tätä on kieltämättä vaikeaa hahmottaa julkisuuden kautta. Kieli on kovaa, diplomatian kannalta liiankin kovaa. Muutoksia on myös tulossa esimerkiksi YK:n rahoitukseen ja se on iso haaste, Soini totesi.

Siksi uusi YK:n pääsihteeri ansaitsee tukemme monissa hyvissä hankkeissa, Soini sanoi.

SUOMEN UUTISET

Tagit