Perussuomalaiset vaativat rajua suunnanmuutosta talouden alamäen kääntämiseksi uuteen nousuun. Teollisuuden kilpailukyky pitää palauttaa. Vaihtoehtoja on kaksi: kahden prosentin palkka-ale tai viherverojen karsinta 0,7 miljardilla eurolla. Niiden kustannusvaikutus on sama.

– Perussuomalaiset kannattavat jälkimmäistä. Me emme hyväksy palkka-alea, sanoi Timo Soini (ps.) Työmiehen tuumaustunnilla perjantaina.

Kansallisilla päätöksillä tehtyjen, EU:n vaatimusten päälle tulevien viherverojen alentaminen ei ole maistunut sen enempää sdp:lle, kokoomukselle kuin keskustallekaan. Päinvastoin, näistä kolmesta puolueista on esitetty erilaisia palkka-alemalleja teollisuuden kustannuskyvyn kohentamiseksi.

Edessä blokkivaalit

Seuraavista vaaleista tulee blokkivaalit, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

– Se ei mene kuin Ruotsissa, vaan meillä on kolme suurta puoluetta vastaan me, Soini arvioi.

TNS Gallupin tutkimuksen mukaan perussuomalaisille tärkeimmät neljä asiaa ovat pysyneet samoina viime vaaleissa: ne ovat maahanmuuton kustannukset, EU:n kriisimaiden tukemisen vastustaminen, verotuksen kiristämisen vastustaminen ja korruptio ja moraalikato.

– Nämä ovat siitä hyvät teemat. Täsmälleen samat kuin millä jytky tuli, Soini muistuttaa.

– Vaaleissa on kaikki mahdollista: Kuusi kuukautta ennen viime vaaleja gallup oli 13 prosenttia, nyt se on liikkunut 16-17 prosentissa. Kyse on siitä, kuka asettaa asialistan ja mistä keskustellaan. Perussuomalaiset haluavat keskustella työhön, toimeentuloon ja yrittämiseen eli kakun tekemiseen liittyvistä asioista, Soini täsmentää.

Muut puolueet hylkivät PS:n tärkeimpiä teemoja

Soini hämmästelee, ettei yksikään perussuomalaisten tärkeimmistä asioista mahtunut vanhojen puolueiden huolenaiheiden kärkinelikkoon. Kokoomus ja keskusta sen sijaan moittivat kansaa laiskuudesta! SDP:llä on sinänsä tärkeä tasa-arvo, mutta mikään tasa-arvo ei ole kestävällä pohjalla ilman taloudellista pohjaa.

– Jos ei ole mistä jakaa, ei ole jaettavaakaan, Soini toteaa.

EU-asiat eivät vanhene

Soini jaksaa puhua EU-politiikan vääryyksistä, koska perussuomalaiset ovat olleet niistä oikeassa. Häntä huolettavat Italian pankkien stressitestit ja Kreikan tulevat tukipaketit.

– Mitkä edellytykset on jatkaa tällaista politiikkaa? Niitä ei ole, Soini tiivistää ja sanoo tukipakettipolitiikan pysäyttäneen jo Saksankin, joka on pitänyt EU:ta pystyssä.

Sijoittajien luottamus talouksiin hiipunut

Luottoluokitusten putoaminen Suomessa ja Hollannissa kertoo sijoittajien luottamuksen menetyksestä, Kreikan korkokin nousi 9 prosenttiin.

– Me puhumme tästä, koska tiedämme olevamme oikeassa. Puhumme niin kauan kuin tukipolitiikka jatkuu. On keksitty ikiliikkuja nimeltään tukipaketti, Soini moittii.

Kahden lompakon politiikka, jossa rahoitetaan kotimaata ja sitten muita, on väärä.

– Tehtävämme ei ole pelastaa Saksan ja Ranskan pankkeja ja seuraavaksi Italian pankkeja, Soini linjaa.

Tarvitaan kovat tropit: 10 miljardin sopeutus

Soinin mukaan täytyy uskaltaa leikata sieltä, mistä leikata voi ja arvottaa asiat rohkeasti kansalaisten kannalta. Kymmenen miljardia kuulostaa kovalta summalta, mutta kuluja ei leikata koko rahan edestä: kyse sopeutuksesta, joka tapahtuu osittain leikkauksilla ja osittain kasvun käynnistämisellä.

Perussuomalaiset torjuisivat teollisuuden viherverot: syöttötariffit, kaivosten sähköverojen kolminkertaistamisen sekä kaikki EU:sta tulevat lisälaskut.

Suomi maksaa tänä vuonna EU:lle 604 miljoonaa nettona, ensi vuonna maksu nousee 1,1 miljardiin. Jäsenmaksu vie 500 miljoonaa, Britannian jäsenmaksujen hyvitys 130 miljoonaa. Kehitysapu vie yli miljardin vuodessa, 0,56 prosenttia BKT:sta.

– Näin vaikutat EU:n ytimissä, Soini ivailee.

Leikkauksia voisi olla noin kolmen miljardin edestä, Soini arvioi. Tämä kattaisi teollisuuden kilpailukykyä haittaavat lisäkulut. Soini ei usko, että sopeutuksesta puhuminen säikäyttää äänestäjiä.

– Kyllä tässä raju käännös tarvitaan. Hallitus puhuu jo nyt seitsemästä miljardista, mutta sen keinot ovat väärät, Soini syyttää.

Stubbin sopimuksen epäselvä hinta

Soini moittii myös perjantaiaamuna julkistettuja tietoja EU:n uusista ilmastoratkaisuista.

– On tehty sopimus, jonka hintaa ei kukaan tiedä. Eivät perussuomalaisten puoluehallituksessa menisi minunkaan esitykset läpi, jos ei niistä tiedetä, mitä ne maksavat, Soini vertaa.

Soinin mukaan perussuomalaiset eivät ole valmiita ratifioimaan EU:n ilmasto- ja elinkeinopoliittista sopimusta. Perussuomalaiset eivät myöskään sitoudu ennalta Pariisin kokouksen mahdollisiin tuloksiin.

– Me emme sitoudu etukäteen Pariisin tuloksiin, vaikka pääministeri on mukana tietämättä neuvottelujen tuloksia, Soini linjaa.

– Mallioppilas ei nimittäin saa EU:sta mitään: Espanja sai maksut persikoista, Puola omenoistaan vaan mitä sai kokoomuslainen maatalousministeri Petteri Orpo? Ei mitään. Kyllä EU:ssakin ikivihreät soivat politiikan bulevardeilla. Ensi syksynä on käännös tehtävä, sillä tämä hallitus ei pysty tekemään kuin muutaman poliittisen virkanimityksen ennen vaaleja, Soini sivaltaa.

Tiedotustilaisuuden videotallenne:

Veli-Pekka Leskelä