

Matias Turkkila
Toimitus suosittelee
Soini kysyy: Viherverot vai palkka-ale?
Perussuomalaiset vaativat rajua suunnanmuutosta talouden alamäen kääntämiseksi uuteen nousuun. Teollisuuden kilpailukyky pitää palauttaa. Vaihtoehtoja on kaksi: kahden prosentin palkka-ale tai viherverojen karsinta 0,7 miljardilla eurolla. Niiden kustannusvaikutus on sama.
– Perussuomalaiset kannattavat jälkimmäistä. Me emme hyväksy palkka-alea, sanoi Timo Soini (ps.) Työmiehen tuumaustunnilla perjantaina.
Kansallisilla päätöksillä tehtyjen, EU:n vaatimusten päälle tulevien viherverojen alentaminen ei ole maistunut sen enempää sdp:lle, kokoomukselle kuin keskustallekaan. Päinvastoin, näistä kolmesta puolueista on esitetty erilaisia palkka-alemalleja teollisuuden kustannuskyvyn kohentamiseksi.
Edessä blokkivaalit
Seuraavista vaaleista tulee blokkivaalit, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.
– Se ei mene kuin Ruotsissa, vaan meillä on kolme suurta puoluetta vastaan me, Soini arvioi.
TNS Gallupin tutkimuksen mukaan perussuomalaisille tärkeimmät neljä asiaa ovat pysyneet samoina viime vaaleissa: ne ovat maahanmuuton kustannukset, EU:n kriisimaiden tukemisen vastustaminen, verotuksen kiristämisen vastustaminen ja korruptio ja moraalikato.
– Nämä ovat siitä hyvät teemat. Täsmälleen samat kuin millä jytky tuli, Soini muistuttaa.
– Vaaleissa on kaikki mahdollista: Kuusi kuukautta ennen viime vaaleja gallup oli 13 prosenttia, nyt se on liikkunut 16-17 prosentissa. Kyse on siitä, kuka asettaa asialistan ja mistä keskustellaan. Perussuomalaiset haluavat keskustella työhön, toimeentuloon ja yrittämiseen eli kakun tekemiseen liittyvistä asioista, Soini täsmentää.
Muut puolueet hylkivät PS:n tärkeimpiä teemoja
Soini hämmästelee, ettei yksikään perussuomalaisten tärkeimmistä asioista mahtunut vanhojen puolueiden huolenaiheiden kärkinelikkoon. Kokoomus ja keskusta sen sijaan moittivat kansaa laiskuudesta! SDP:llä on sinänsä tärkeä tasa-arvo, mutta mikään tasa-arvo ei ole kestävällä pohjalla ilman taloudellista pohjaa.
– Jos ei ole mistä jakaa, ei ole jaettavaakaan, Soini toteaa.
EU-asiat eivät vanhene
Soini jaksaa puhua EU-politiikan vääryyksistä, koska perussuomalaiset ovat olleet niistä oikeassa. Häntä huolettavat Italian pankkien stressitestit ja Kreikan tulevat tukipaketit.
– Mitkä edellytykset on jatkaa tällaista politiikkaa? Niitä ei ole, Soini tiivistää ja sanoo tukipakettipolitiikan pysäyttäneen jo Saksankin, joka on pitänyt EU:ta pystyssä.
Sijoittajien luottamus talouksiin hiipunut
Luottoluokitusten putoaminen Suomessa ja Hollannissa kertoo sijoittajien luottamuksen menetyksestä, Kreikan korkokin nousi 9 prosenttiin.
– Me puhumme tästä, koska tiedämme olevamme oikeassa. Puhumme niin kauan kuin tukipolitiikka jatkuu. On keksitty ikiliikkuja nimeltään tukipaketti, Soini moittii.
Kahden lompakon politiikka, jossa rahoitetaan kotimaata ja sitten muita, on väärä.
– Tehtävämme ei ole pelastaa Saksan ja Ranskan pankkeja ja seuraavaksi Italian pankkeja, Soini linjaa.
Tarvitaan kovat tropit: 10 miljardin sopeutus
Soinin mukaan täytyy uskaltaa leikata sieltä, mistä leikata voi ja arvottaa asiat rohkeasti kansalaisten kannalta. Kymmenen miljardia kuulostaa kovalta summalta, mutta kuluja ei leikata koko rahan edestä: kyse sopeutuksesta, joka tapahtuu osittain leikkauksilla ja osittain kasvun käynnistämisellä.
Perussuomalaiset torjuisivat teollisuuden viherverot: syöttötariffit, kaivosten sähköverojen kolminkertaistamisen sekä kaikki EU:sta tulevat lisälaskut.
Suomi maksaa tänä vuonna EU:lle 604 miljoonaa nettona, ensi vuonna maksu nousee 1,1 miljardiin. Jäsenmaksu vie 500 miljoonaa, Britannian jäsenmaksujen hyvitys 130 miljoonaa. Kehitysapu vie yli miljardin vuodessa, 0,56 prosenttia BKT:sta.
– Näin vaikutat EU:n ytimissä, Soini ivailee.
Leikkauksia voisi olla noin kolmen miljardin edestä, Soini arvioi. Tämä kattaisi teollisuuden kilpailukykyä haittaavat lisäkulut. Soini ei usko, että sopeutuksesta puhuminen säikäyttää äänestäjiä.
– Kyllä tässä raju käännös tarvitaan. Hallitus puhuu jo nyt seitsemästä miljardista, mutta sen keinot ovat väärät, Soini syyttää.
Stubbin sopimuksen epäselvä hinta
Soini moittii myös perjantaiaamuna julkistettuja tietoja EU:n uusista ilmastoratkaisuista.
– On tehty sopimus, jonka hintaa ei kukaan tiedä. Eivät perussuomalaisten puoluehallituksessa menisi minunkaan esitykset läpi, jos ei niistä tiedetä, mitä ne maksavat, Soini vertaa.
Soinin mukaan perussuomalaiset eivät ole valmiita ratifioimaan EU:n ilmasto- ja elinkeinopoliittista sopimusta. Perussuomalaiset eivät myöskään sitoudu ennalta Pariisin kokouksen mahdollisiin tuloksiin.
– Me emme sitoudu etukäteen Pariisin tuloksiin, vaikka pääministeri on mukana tietämättä neuvottelujen tuloksia, Soini linjaa.
– Mallioppilas ei nimittäin saa EU:sta mitään: Espanja sai maksut persikoista, Puola omenoistaan vaan mitä sai kokoomuslainen maatalousministeri Petteri Orpo? Ei mitään. Kyllä EU:ssakin ikivihreät soivat politiikan bulevardeilla. Ensi syksynä on käännös tehtävä, sillä tämä hallitus ei pysty tekemään kuin muutaman poliittisen virkanimityksen ennen vaaleja, Soini sivaltaa.
Tiedotustilaisuuden videotallenne:
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Blokkivaalit Petteri Orpo Tuumaustunti Alexander Stubb ilmastopolitiikka Hollanti Saksa vihreät Timo Soini Kreikka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kokoomus kävelee sote-asioissa jo lankkua pitkin

100 000:n julkisen sektorin työntekijän palkat maksetaan velalla
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää