Perussuomalaiset kansanedustajat riensivät ryhmäkokoukseensa pitkästä aikaa tiedotusvälineiden tiukan vartioketjun läpi, kun tieto Ylen gallup-tuloksesta oli tullut julki pari tuntia aiemmin. Puolue sai mittauksessa 10,7 prosentin kannatuksen. Puheenjohtaja Timo Soini joutui tiukimpaan tenttiin.

Soini piti suurimpana syynä työntekijöiden etuihin kaavailtuja leikkauksia, joita on kuitenkin onneksi ehditty jo korjata.

– Vasen koukku heilahti, duunarimiehiltä tuli varoitus, Soini kommentoi tulosta tuoreeltaan.

– Se johtuu tietenkin pakkolaeista, työelämähommasta. SDP ja SAK saivat osumansa meihin ja vähän koko hallitukseenkin, Soini jatkoi.

Soini ei usko, että pakolaiskriisi olisi horjuttanut puolueen kannatusta: perussuomalaisten kannatus tuskin virtaa tämän asian vuoksi SDP:hen, jolla ei ole maahanmuuttoon juuri mitään linjaa.

Kannatuksen laskun jatkumiseen hän ei usko.

Ryhmässä ei kapinaa,
vaaleihin on aikaa

Soini kiisti arviot, että eduskuntaryhmässä kytisi kapina tai puolueen hajaannus uhkaisi hupenevan kannatuksen vuoksi.

– Ei ryhmässä ole mitään kapinaa. Eiköhän siellä keskustella tästä asiasta ihan normaalisti.

Soini muistutti myös, ettei gallup-lukema vienyt puolueelta yhtään kansanedustajaa: puolue jatkaa toiseksi suurimpana, vaikka vihreät menivätkin tässä mittauksessa ohi.

– Tällainenkin päivä tuli, jollaisia politiikassa tulee. 18 vuoden aikana on tapahtunut monen näköistä, Soini tuumaili.

Hommat tehdään kunnolla,
kriisikokoukseen ei aihetta

Soinin mukaan puolue tekee jatkossakin kunnolla ne hommat, joita on lähdetty tekemään. Suomi on sellaisessa jamassa, josta ei gallupeilla nousta, vaan työllä ja yrittämisellä.

Hän ei nähnyt tarvetta ylimääräisen kriisikokouksen järjestämiseen, vaikka puolueen 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen on sellaista vaatinut. Tynkkysen mielestä kokouksessa pitäisi päättää, voiko puolue jatkaa hallituksessa.

– Tehdään se, mitä on lähdetty tekemään ja matka on pitkä. Ei hevoskilpailussakaan ensimmäisen kaarteen jälkeen tuloksia ratkota, Soini vertasi ja huomautti, että listalta on löytynyt ylimääräistäkin porukkaa, että siihenkin voi suhtautua varovasti.

Hallitusyhteistyö
jatkuu, tuloksia tulee

Hän ei usko gallup-tuloksen vaikuttavan pahasti hallitusyhteistyöhön.

– Minä olen sellainen kaveri, että kun lyön kättä päälle niin se pitää myös tuulessa ja tuiverruksessa. Tottakai me huolehdimme, että ne asiat, joita pidämme tärkeinä tulevat läpi. Ne myös tulevat, koska hallitusohjelman toteuttaminen kestää neljä vuotta, Soini sanoi.

Hän myöntää, että sekin on voinut vaikuttaa, onko puolue saanut aikeitaan läpi hallituksessa. Hallitus on kuitenkin korjannut päätöksiään myös työläisille parempaan suuntaan.

– Nyt se on loistavalla tavalla lientynyt: saatiin ne sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaukset pois. Sehän ratkaisee, että työllisyys paranee ja syntyy ostovoimaa. Se ratkaisee ja vaalit ovat 2019. Tässä tulee 40 Ylen gallupia ennen sitä, Soini tuumasi.

Tagit