Puheenjohtaja Timo Soini muistutti eduskuntaryhmän kokoukseen mennessään, että hän on hoitanut myös pakolaisasiaa ulkoministerinä, vaikka häntä on moitittu runsaasta matkustamisesta ja väitetty, ettei hän muka ehdi johtamaan tärkeitä asioita.

Soini tapasi Irakin ulkoministerin YK:n kokouksessa Yhdysvalloissa ja neuvotteli asiasta siellä.

– Kerroin, että Irakiin on lähtenyt tätä asiaa koskeva kirje ja hän ilmoitti, että se otetaan vakavasti. Viittasin siihen, että meidän tavoitteenamme on samanlainen rakenne kuin muilla Pohjoismailla, ja tätä nyt viedään eteenpäin. Se oli hyvin hyödyllinen keskustelu.

– Tässä on monta asiaa valinkauhassa: osa irakilaisista hakee nyt passeja mennä takaisin ja on selvää, että kaikki eivät täytä turvapaikkakriteerejä. On tärkeää saada ihmisille perille, että jos et ole oikeutettu turvapaikkaan, niin ei kannata maksaa tuhansia dollareita matkasta tänne saadakseen kielteisen päätöksen. Palautus tulee sitten nopeasti aikanaan, Soini totesi.

Ruotsin mallilla
vahva signaaliarvo

Sopimusta on viety Soinin mukaan voimallisesti eteenpäin ja irakilaisilla on asiasta ymmärrys. Sopimus katsotaan vielä laajemmin Irakin hallituksen kanssa ja sisäministerien välillä ja muun hallinnon kanssa, että asia toteutuu käytännössä.

Sopimuksen tulisi mahdollistaa palauttaminen Ruotsin sopimuksen tapaan, sillä olisi suuri signaalivaikutus.

– Koetamme saada sen nopeasti aikaan, että mehän tiedämme, mitä sillä tavoitellaan ja tähän tarvitaan Irakin suostumus. Meidän puolestamme asia on selvä. Oli hyvä tavata New Yorkissa kollega ja selvittää asiaa, Soini sanoi.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit