Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini otti Ylen Aamu-tv:n  haastattelussa kantaa SDP:n puheenjohtajaehdokkaan Antti Rinteen Turun Sanomissa antamaan lausuntoon, jossa Rinne vakuutti SDP:n pysyvän hallituksessa, vaikka puheenjohtaja vaihtuisi. Samalla Rinne oli moittinut Soinin epäilyä vaihdokseen liittyvistä ennenaikaisista vaaleista pötypuheeksi.

– Ei kannata hermostua siitä, jos naapuripuolueen puheenjohtaja, jolla on 17 vuotta kokemusta puheenjhtajuudesta, sanoo, että jos istuva puheenjohtaja saa pari viikkoa ennen vaaleja potkut omasta puolueestaan johtajanpaikalta, etteikö sillä olisi vaikutusta puolueen linjaan ja asemaan myös hallituksessa.

Soini kiisti toimittajan kysymyksen siitä, pelottaako Soinia ay-johtajan tulo SDP:n johtoon.

– Se on SDP:n asia, kuka heitä johtaa. Mutta sanonpa vain kokemuksella, ettei ole helppoa tulla johtamaan suurta kansanliikettä ilman kansanedustajan kokemusta. Tässä puhuu kokemuksen ja järjen ääni, Soini totesi.

Miksi Soini sitten ottaa asiaan kantaa?

– On Suomen asia, kukan on maamme valtiovarainministeri, Soini perusteli.

Virta ei käänny

Soini ei usko spekulaatioon, että demari ay-johtaja kääntäisi virran perussuomalaisista takaisin SDP:hen.

– Miksi sinne pitäisi lähteä, koska SDP:n ja hallituksen politiikka esimerkiksi perusduunarin kannalta on täysin kestämätöntä? Teollisuustuotanto putosi joulukuusta joulukuuhun yli viisi prosenttia ja se on katastrofi, Soini moitti.

Rinne on sanonut muuttavansa SDP:n linjaa hallituksessa, jos tulee valituksi.

– Sitä on syytäkin muuttaa. Jan Vapaavuorella ja sosiaalidemokraateilla oli Turun telakan suhteen näytön paikka. Ei toimittu, iso tilaus meni Ranskaan. Tämä on se mitä on tehty ja puheet ovat löpinöitä, Soini kuittasi.

SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden paremmuuteen Soini ei ottanut kantaaa, koska hänellä ”ei ole äänioikeutta siinä puolueessa”.

Soini olisi valmis säästämään valtion suurista menoeristä. Niitä ovat sosiaali- ja terveysala ja opetus.

– Vaikka leikkaukset ovat kipeitä, näihin täytyy tavalla tai toisella koskea, koska rahaa liikkuu eniten siellä.

Säästösummaa pienennettävä

Soini totesi, että valtiovarainministeriön kaavailema kolmen miljardin sopeutus on taantuman vallitessa liian suuri, koska se leikkaisi kysynnän ja sen tuoman orastavan kasvun kokonaan. Hän esitti 1,5 – 2 miljardin sopeutusta.

– Tuokin on tuskan ja vaivan takana saada kasaan, Soini totesi.

Soini mainitsi yhtenä leikkauskohteena erikseen myös kehitysavun.

Ei jaksotusta eikä viiden vuoden suojaa

Soini piti kunta- ja sote-uudistuksia sinänsä välttämättöminä. Sote-puolelta löytyisi suuria säästöjä. Mutta samalla täytyy luopua kunnan työntekijöille luvatusta viiden vuoden suoja-ajasta, jota Soini pitää mielettömänä.

Suoja-aikaa on vaatinut etenkin SDP. Viime aikoina on esiintynyt vaatimuksia suoja-ajan ulottamisesta myös sote-uudistukseen. Säästämisen jaksottamisesta seuraavalle hallituskaudelle Soini sanoi, ettei hallitus voi sitoa seuraavan hallituksen ja eduskunnan käsiä.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit